Oставиха в ареста мъж, разследван за наркоразпространение заедно с майка си

  • 10 декември 2019 13:12

  • 269
  • 0
Oставиха в ареста мъж, разследван за наркоразпространение заедно с майка си
© Getty Images/Guliver

Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на мъж, разследван за наркоразпространение и домашния арест на майка му, обвинена за същото престъпление. Това съобщават от пресцентъра на съда.

Радослав А., привлечен към наказателна отговорност затова, че в периода 15-27 ноември тази година във Варна, в съучастие с майка си Юлия М. като съизвършител, държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества. Сред откритите субстанции са екстази с тегло 6.19 гр., амфетаминопроизводни с тегло 264.4 грама, марихуана с тегло 239.06 грама. Двамата разпространили на различни дати на две лица забранените от закона вещества ще търпят определените им от Окръжен съд – Варна мерки за неотклонение. Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Радослав и остави без уважение частния протест на прокуратурата срещу определения "домашен арест" на майка му Юлия.

Съдът остави в ареста 8 от обвинените за участие в група за наркоразпространение в София

От Апелативен съд – Варна припомнят, че Радослав е в ареста от 30 ноември 2019 година, след като при извършените действия по разследването в дома, в който живеят с майката си са били намерени различните наркотични вещества. Освен в съучастие, двамата са обвинени и затова, че деянието е извършено продължително време. Първата съдебна инстанция определи майката на Радослав да търпи "домашен арест".

29-годишният Радослав е осъждан, включително за същото престъпление. Състав на Варненския окръжен съд със свое определение му е взел мярка за неотклонение "задържане под стража". За майка му съдът е определил мярка за неотклонение "домашен арест".

Днес в две съдебни заседания Варненският апелативен съд е потвърдил всички изводи на Окръжен съд – Варна, с които са били определени първоначалните мерки за неотклонение на двамата. Според въззивната инстанция събраните в хода на следствените действия доказателства, гласните свидетелства и иззетите наркотични вещества обосновават предположението, че Радослав и Юлия са съпричастни към притежанието и разпространението на наркотичните вещества. Апелативният съд приема, че безспорно престъплението, в което подсъдимите са обвинени, е с висока обществена опасност, тежко по смисъла на закона, а наказанието за него е „лишаване от свобода“ за срок от две до осем години и глоба от пет до двадесет хиляди лева.

И втората съдебна инстанция споделя заключението, че съвсем реална е опасността Радослав да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление. Съдът обръща внимание и на обстоятелството, че той е бил осъждан за идентично престъпления, а намерените в дома му наркотични вещества са в значително количество и разнородни по вид, разпределени по дози, открити са и две везни и голям брой празни пликчета, приготвени за оразмеряване на дозите - обстоятелства, които свидетелстват за нееднократност в разпространяването на забранените от закона вещества.

Петима от задържаните за наркоразпространение остават в ареста

Апелативният съд във Варна споделя и основанията на първата съдебна инстанция за определяне на втората по тежест мярка за процесуална принуда "домашен арест" спрямо Юлия М.

Определенията, с които съдът потвърждава първоначалното "задържане под стражa" на Радослав А. и мярката "домашен арест" на майка му Юлия М., разследвани затова, че в съучастие притежавали значително количество различни по вид наркотични вещества, които продали на две лица, са окончателни.

Последвайте канала на

Novini.bg
269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини