Административен съд-Благоевград потвърди избора на кмет на община Кресна

  • 04 декември 2019 15:30

  • 273
  • 0
Административен съд-Благоевград потвърди избора на кмет на община Кресна
© Фейсбук

Административният съд в Благоевград потвърди решението на Общинска избирателна комисия /ОИК/ Кресна за определяне на изборните резултати за кмет на община, съобщават от съда.

Изборът беше оспорен от кандидата за кмет на община Кресна, издигнат от ПП ГЕРБ, заради вписани в избирателните списъци хора със спорно право на гласуване по настоящ адрес, посочват от правораздавателния орган. По делото са разпитани свидетели, според чиито показания в изборния ден са гласували в секциите в община Кресна хора, непознати за местните. Проследени са и хронологията и извършените действия от Районна прокуратура - Сандански, Областна администрация Благоевград и Общинска администрация Кресна, касаещи проверките на лица с настоящ адрес в Кресна и основанията за заличаване адресната регистрация на общо 360 лица с адресна регистрация по настоящ адрес в населено място на територията на община Кресна.

Оспорват избора за кмет на община Кресна

От съда отбелязват, че важно по делото за оспорения изборен резултат е, че Николай Георгиев е избран на първи тур с подадени за него 2 288 действителни бюлетини или 60.15 процента от общия брой. Дори да се допусне, че всички 360 лица с оспорено право да гласуват по настоящ адрес са пуснали бюлетина за избрания за кмет Николай Георгиев, това не променя изборния резултат, посочват от административния съд. Броят на гласовете и след като се извадят 360 гласа от общо гласувалите за Николай Георгиев са достатъчни за обявяването му за победител в изборите на първи тур, тоест тези 360 лица не са оказали никакво влияние в изборния резултат, се посочва в мотивите на съда. В този случай съдът не е установил съществени нарушения, които да са основание изборът на кмет на община Кресна да се обяви за недействителен, допълват от там.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини