Прокуратурата разпореди проверка в ГОРУБСО

  • 26 март 2012 15:50

  • 614
  • 0
Прокуратурата разпореди проверка в ГОРУБСО
©

Районната прокуратура в Мадан днес разпореди проверка в ГОРУБСО-Мадан, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Смолян Иван Спиров. В рамките на проверката ще се изясняват причините за лошото финансово състояние на дружеството и дали минното предприятие е тласкано към умишлен банкрут.

Проверката е предизвикана след внесена декларация от синдикалните лидери на КНСБ и на КТ "Подкрепа" в мините, които настояват да се разследва дейността на досегашните собственици и ръководство на ГОРУБСО-Мадан във връзка с неизплащането на заплати, осигуровки и липсата на нормални условия на труд в рудниците. В декларацията на синдикалистите се настоява да се арестува и разследва досегашният собственик Валентин Захариев. До неговото задържане не се стигна, но разпоредената от прокуратурата проверка ще проследи цялостната дейност на дружеството и причините за тежкото финансово състояние.

Междувременно в ГОРУБСО-Мадан вече започна подготовка за възстановяване на производствения процес, съобщиха от Инспекцията по труда /ИТ/. Двата рудника бяха затворени от ИТ по време на протеста заради пропуски в условията на труд. От днес започват доставки на работно облекло, лични предпазни средства и необходимите материали за работещите в рудниците. Дали новите собственици са изпълнили предписанията на ИТ, ще се установи при проверка, след като бъде възстановено нормалното електрозахранване в мините.

Три акта на обща стойност 35 хил. лева е наложила Инспекцията по труда в Пловдив на предишните собственици на ГОРУБСО-Мадан за неизплатените миньорски заплати. Просрочените с месеци миньорски възнаграждения бяха платени на 24 март, след като дружеството бе купено от Николай Вълканов.

Последвайте канала на

БТА
614 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини