Задържаният у нас за трансгранични престъпления Гал Барак ще бъде предаден на Австрия

  • 02 декември 2019 15:35

  • 419
  • 0
Задържаният у нас за трансгранични престъпления Гал Барак ще бъде предаден на Австрия
© Булфото (архив)

Днес, 02.12.2019г., състав на Софийски апелативен съд е уважил протеста на прокурор от Окръжна прокуратура – София и постановил предаването на израелския гражданин Гал Барак на властите на Република Австрия.

Припомняме, че Софийски окръжен съд с решение отказа да изпълни Европейска заповед за арест, издадена от Първи прокурор при Прокуратура на Фелдкирх, Австрия. В протеста е изразено несъгласие с изводите на СОС, че  европейската заповед за арест е издадена от некомпетентен орган, като е пренебрегнато обстоятелството, че е налице одобрение  на направеното искане от съд.  Оспорва се становището на  преобладаващата част от първоинстанционния съдебен състав, че издадената ЕЗА не съдържа конкретни данни за обстоятелствата относно време, място и степен на участието на исканото лице в извършване на престъпленията, за които е образувано наказателното производство.

Задържане под стража за българката и британеца, издирвани за 3 престъпления в Испания

Срещу Гал Барак в Република Австрия се води разследване за няколко тежки престъпления -  измама, в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари, участие в престъпна група и др. От съдържанието на ЕЗА и предоставената допълнителна информация става ясно, че се касае за широкомащабна, трансгранична престъпна дейност, извършвана на територията на Австрия, Германия, Конфедерация Швейцария, Република Сърбия и България от 2015г. до настоящия момент, вредите от която възлизат на над 10 000 000 евро.

Хванаха обявен за международно издирване сърбин в София

Гал Барак е бил задържан при напускане на България, на ГКПП Калотина, като се е легитимирал с официален документ – редовен паспорт на гражданин на Р Израел. Софийският апелативен съд е преценил като основателни доводите на прокурора, че има опасност исканото лице да се укрие и да извърши ново престъпление. С решението е допуснато предаването на Барак и му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, като същият е задържан в съдебната зала, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини