Затвор за двама, произвеждали и разпространявали фалшиви банкноти

  • 08 ноември 2019 10:37

  • 1494
  • 0
Затвор за двама, произвеждали и разпространявали фалшиви банкноти
© Pixabay

Наказания от по 5 години и 6 месеца лишаване от свобода наложи Специализираният наказателен съд на двама участници в организирана престъпна група за производство и вкарване в обращение на неистински парични знаци (банкноти в евро, долари и левове), действала на територията на София. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Третият от групата e признал вината си още след задържането му и е сключил споразумение за условно наказание преди внасянето на обвинителния акт в съда.

Досъдебното производство е образувано в Софийската градска прокуратура, като през 2015 г. в Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт. По решение на съда материалите са върнати на Специализираната прокуратура за доразследване. След прецизиране на обвиненията двамата обвиняеми от групата са предадени на съд на 17 май 2018 г.

Доказателствата по делото сочат, че групата организирала отпечатването на неистински банкноти в наети помещения в сграда на столичната улица „Цар Самуил". Там е намерена и иззета компютърна и печатарска техника, както и консумативи, необходими за пълния цикъл на производството на фалшиви банкноти. По време на извършените действия по разследването са намерени и иззети 1136 готови неистински доларови банкноти в купюри от по 50 и 100 долара, както и стотици заготовки (отпечатъци) на еврови и доларови банкноти в различна степен на завършеност. По делото е доказано, че сред готовите доларови банкноти имало такива с еднакви серии и номера.

В някои от случаите „близнаци" се оказвали по 3-4 фалшиви банкноти, а в други - по 40-50.

Двамата осъдени производители на ментета - по професия печатар и компютърен специалист, са успели и да вкарат в обращение неистински доларови банкноти на българска територия, но в ограничено количество.

Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1494 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини