7,4 г. затвор при съкратено съдебно следствие за пиян шофьор причинил катастрофа с жертва

  • 24 октомври 2019 15:16

  • 360
  • 0
7,4 г. затвор при съкратено съдебно следствие за пиян шофьор причинил катастрофа с жертва
© Pixabay

Окръжен съд – Варна призна за виновен 45-годишния Васил В., за това че като водач на лек автомобил, след употреба на алкохол катастрофирал и причинил по непредпазливост смъртта на жената, с която живеел и средна телесна повреда на друг негов спътник, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна. Съдът прие за съвместно разглеждане и гражданските искове на дъщерята и сина на починалата, всеки в размер на 100 000лв.

На 05.05.2019г. във Васил В. заедно със жена си и негов приятел отишли в заведение, където подсъдимият употребил голямо количество алкохол. Около 19.40 часа тримата решили да се приберат с автомобила в кв."Вл.Варненчик", където живеели, като колата управлявал Васил. Движейки се в кв."Вл.Варненчик" по бул. "Света Елена" в посока бул. "Константин и Фружин", в близост до автобусна спирка „Стадиона Владиславово" той загубил управление над автомобила и се блъснал фронтално в метален стълб.

В резултат на удара, пътникът на задната седалка, който бил без поставен предпазен колан, полетял напред, при което затиснал с тялото си пътуващата на предната седалка жена, която в резултат на травмите от удара по- късно починала.

Водачът бил тестван на място с техническо средство Дрегер, което показало концентрация на алкохол в издишания въздух 2,94 промила.

Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на защитата на Васил В. за провеждане на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието „лишаване от свобода“, което е наложил с 1/3.

Варненският окръжен съд наложи на подсъдимия Васил В. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 години и 4 месеца след редукцията, като му наложи и наказание лишаване от право да управлява автомобил за срок от 5 години.

Подсъдимият е осъден да заплати обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието – 60 000 лв. на дъщерята и 25 000 на сина на загиналата, ведно със законната лихва върху нея, считано от 05.05.2019г. , до окончателното й изплащане.

Присъдата на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини