8 обвинени за участие в група за разпространение на наркотици в Стара Загора остават в ареста

  • 23 октомври 2019 15:21

  • 379
  • 0
8 обвинени за участие в група за разпространение на наркотици в Стара Загора остават в ареста
© Булфото (архив)

На 22 октомври 2019 г. Апелативният Специализиран наказателен съд определи „Задържане под стража“ на шестима от обвинените общо 11 лица за участие в организирана престъпна група за разпространение на кокаин, амфетамини и марихуана в Стара Загора и региона. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Така задържаните по досъдебното производство на Специализираната прокуратура (образувано през март 2019 г.) станаха осем. На 13 октомври 2019 г. Специализираният наказателен съд задържа двама от обвинените, отхвърляйки искането на обвинението за налагане на най-тежката мярка по отношение на други шестима от групата. Определението на съда бе протестирано пред вторта съдебна инстанция.

Обвинените бяха задържани на 11 октомври 2019 г. в Стара Загора и Габрово при действия по разследванто на Специализираната прокуратура и Териториална служба“БОП“ – Стара Загора.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от ноември 2016 г., като разпространявала наркотици в нощните заведения на Стара Загора, върху чиято физическа охрана участниците в групата имали фактически монопол. В тези заведения част от охранителите не само продавали, но и контролирали разпространението на дрога. Двамата ръководители на групата (които са братя) обикновено ги „зареждали“ с по 2 кг различни наркотици, които дилърите трябвало да пласират за определен срок.

В случай, че не успявали да спазят срока, били глобявани с по 200 лева. В хода на разследването е установена действаща високотехнологична оранжерия за отглеждане на канабис, ползвана от участниците в групата. На други два адреса е открито употребявано оборудване за производство на марихуана, както и голямо количество листна маса в процес на изсушаване.

При извършените 79 претърсвания на жилища, автомобили и лични обиски са иззети големи количества наркотици и пари в лева и евро (с равностойност на приблизително 70 000 лв.), 65 боеприпаса, капсул-детонатор и други  доказателства. Разпитани са близо 20 свидегели, много от които пред съдия.

Част от обвинетите са с определени гаранции в пари, един от групата е без наложена мярка за неотклонение.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини