Съдят баща, изтезавал дъщеря си в продължение на години

Районна прокуратура-Оряхово е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу баща на 57 години за изтезаване на дъщеря си, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Обвиняемият е живеел със семейството си в Мизия.

За 28 години граждански брак, той системно упражнявал физически и психически тормоз спрямо съпругата си. Често ѝ нанасял побой и я подлагал на унижения. Жената не подавала сигнали за насилие, тъй като изпитвала срам да признае пред околните за случващото се. Обвиняемият бил трайно безработен, поради което семейството се издържало с паричните средства, заработени от жена му. След навършване на пълнолетие, двамата им синове заминали да живеят в друг град, като в семейството останала по-малката им дъщеря. През годините детето ставало свидетел на постоянно домашно насилие, упражнявано от бащата спрямо майката.

В началото на 2015 г. Той е нанесъл побой с лопата над малолетната си дъщеря (към онзи момент на 12 години). В състояние на агресия, той скъсал ученическия ѝ бележник, изгорил го и я заплашил, че ще я пребие отново. На следващия ден притесненото състояние на К.Х. било забелязано в училище от неин педагог, който се поинтересувал за причините. Детето споделило за случващото се в семейството. В тази връзка бил депозиран сигнал до отдел „Закрила на детето“ в гр. Оряхово и в средата на м. февруари 2015 г. майката с дъщерята били настанени в Кризисен център в София, под закрилата на фондация, помагаща на жертви на домашно насилие.

По време на престоя им детето подробно разказало на психолози и социални работници за насилието, на което било свидетел и жертва. Не след дълго, тя е започнала да проявява съжаление към съпруга си и му се обадила по телефона, след което двамата започнали да поддържат връзка. С оглед предпазване на жертвите на домашно насилие, И.Х. и К.Х. били временно преместени в друг кризисен център в Стара Загора.

На 03 април 2015 г., въпреки предприетите мерки от държавните институции и оказаната закрила, жената избягала от там заедно със своята дъщеря. През този период от време обвиняемият продал къщата в Мизия, наел квартира в кв. „Ботунец“ в София и намерил временна работа като охранител в автокъща. За осъществяване на тази дейност мъжът закупил газов пистолет марка „Ekol Major“, калибър 9 мм. Вечерта на 05 октомври 2016 г., по време на скандал, бащата в пияно състояние опрял пистолет в главата на дъщеря си. Момичето се уплашило и започнало да вика, което било чуто от техен съсед. Свидетелят веднага нахлул в жилището им и видял случващото се, след което сигнализирал органите на реда.

В рамките на разследването по образуваното досъдебно производство в Софийска районна прокуратура била изготвена балистична експертиза на иззетото оръжие. Било установено, че то представлява стандартен газ-сигнален пистолет и не е огнестрелно оръжие, както и боеприпасите към него. Впоследствие наказателното производство, водено срещу него, било прекратено.

През 2017 г. семейството се върнало да живее в гр. Мизия в къща, в която липсвали нормални битови условия. Обвиняемият продължавал да се държи агресивно спрямо съпругата си и дъщеря си, злоупотребявал с алкохол. На 20 май 2018 г., подразнен от отношенията на дъщеря си с момче, той изгорил почти всичките ѝ дрехи. Когато момичето се върнало вкъщи той ѝ нанесъл побой с кожен колан и прът от рибарска въдица. Вбесен от опита ѝ да се защити с нож, той взел друг такъв с по-дълго острие и го размахал. В резултат на действията си обвиняемият порязал лявата ръка детето си. Тя е била транспортирана до спешния център в Оряхово, където ѝ била оказана неотложна медицинска помощ, а по-късно извършена операция в болница в Враца. Благодарение на интервенцията била запазена функцията на лявата ръка на момичето. От заключението на съдебно-медицинска експертиза на пострадалата К.Х. е видно, че ѝ била причинена средна телесна повреда - прерязване на сухожилията на лявата ръка.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия да продължи в съда.

Коментари

 1. 2019.10.17 | 14:02

  .
  Това е непоправим психопат, който трябва да бъде или в затвора или в лудница.

  В една цивилизована държава такова "родителско" поведение се счита за престъпление и държавата съди престъпника. Така е в белите страни. И да не се чудим, защо в много държави тормозените деца се отнемат на родителите и държавата се грижи за тях.

  Родителските права на психопатА трябва да бъдат отнети, той МОЖЕ ДА УБИЕ МОМИЧЕТО!!!

  1. 2019.10.17 | 23:17

   нали го съдят бе умник

  2. 2019.10.17 | 14:59

   Айде да го обясним сега това на малоумните скотове, дето реват срещу стратегии и конвенции!

 2. 2019.10.16 | 20:05

  Горкото дете! Но в случая майката си заслужава боя.
  Бих го взела при мен. Ако не друго, поне ще й осигуря спокойствие.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет