Затворник с доживотна присъда е осъществявал контакт с групата за рекети в Бургас

Мъж от старозагорския затвор, който излежава доживотна присъда заради убийство, е осъществявал контакт с престъпната група за рекети в Бургас. Самата група е действала в две направления – да заплашва хора и фирми, принуждавайки ги да сключват договор с тях, и да дават пари срещу висока лихва. Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева на брифинг по повод акцията на МВР и Специализираната прокуратура срещу престъпна група за рекет в Бургас.

,,В хода на досъдебното производство са събрани доказателства, че членовете на групата са осъществявали побой над клиенти и конкурентни фирми с цел да се откажат от бизнеса си. По отношение на второто направление – когато хората не са били в състояние да си изплатят задълженията заради високата лихва, те били пребивани. Към момента се повдигат обвинения на седем лица, като на шест от тях ще бъде внесено искане за постоянна мярка ''задържане под стража''. Другото е, че в хода на събраните доказателства е установено, че собственици на хранителни магазини са били задължавани да зареждат хляб само от определена фирма'', обясни още Милева.

,,Тази група е от дълго време в нашето полезрение. Става въпрос за търговци и крупни бизнесмени, към които е бил упражняван психически и физически натиск, за да прехвърлят бизнеса си. По случая имаме и доста свидетели, които вече са били разпитани в присъствието на съдия'', коментира началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

По отношение на старозаторския затворник Спиридонов поясни, че той е създавал цялата организация, но друго лице е ръководителят на организираната престъпна група.

,,Много от лишените от свобода в затворите притежават телефони. Не знаем как въпросният осъден се е сдобил с устройството, но не сме и проверявали'', сподели още началникът на ГДБОП.

Коментари

  1. 2019.10.16 | 12:48

    Долу Гешевица

  2. 2019.10.15 | 17:39

    управлява страната от затвора.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет