Атакуват в съда подписи на и. д. шефката на НЗОК

  • 21 март 2012 06:59

  • 846
  • 0
Атакуват в съда подписи на и. д. шефката на НЗОК
©

Всички решения, които е взела временно изпълняващата длъжността управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Марияна Василева, могат да бъдат обжалвани в съда, пише "Труд", като се позовава на твърдения на депутати, които казват, че според правилника за дейността на Здравната каса само председателят на надзорния й съвет може да сключва договор за управление с и. д. шеф на касата при предсрочното отстраняване на титуляра.

Това е записано в чл. 17, т. 2 от документа. Само че премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г уволни шефката на надзорния съвет Гергана Павлова на 21 февруари т. г. и оттогава постът е овакантен. “Оттук започва проблемът”, посочват депутати. С даваните от закона правомощия здравният министър вече в оставка д-р Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование свика извънредно заседание на надзора на 24 февруари т. г., за да се избере и. д. шеф на НЗОК.

“Тогава съгласно чл. 9, т. 2 от същия правилник беше избрана за председател на съответното заседание зам. здравната министърка Десислава Димитрова. С нея Марияна Василева сключи договора си за управление”, обясняват от касата. Посочената за председател Димитрова обаче няма правомощията да сключва договор за управление, контрират депутати от опозицията. Според правилника това може да прави титулярният шеф на надзора, а не “посочената за съответното заседание” Димитрова.

Юридическият спор е много важен, защото като и. д. шеф Василева е слагала подписа си под прогнозните бюджети на болниците за 2012 г. Ако някоя от тях реши, може да обжалва годишната си сума, поясниха прависти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
846 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини