Тричленният състав на САС, освободил предсрочно Полфрийман: Решението трябва да се изпълни незабавно

Постановеният на 19 септември тази година съдебен акт, с който за Джок Полфрийман е определено предсрочно условно освобождаване, е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение.

Това посочва в свое становище тричленният състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постановили определението. Становището е публикувано на сайта на съда. "Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт", се посочва още в становището.

Съдиите допълват, че всякакви спекулации по повод изпълнението на предсрочното освобождаване, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по искането за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред. "Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", заявяват съдиите. И отбелязват, че те са конституционно натоварени със задължението за защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата и считат за свой "неотменим дълг" да информират обществото за тези факти.

Съдебният състав допълва още, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност, защото е налице дело пред ВКС, където трябва да се реши дали делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман да бъде възобновено.

Коментари

 1. 2019.10.09 | 20:32

  Безочливи и нагли!

 2. 2019.10.09 | 20:14

  Вижте видеото и тогава коментирайте - нещата не са черно-бели!

 3. 2019.10.09 | 20:11

  педа*и, бате

 4. 2019.10.09 | 19:40

  Съдът е незеконен и решението му няма сила. Все едно, че го е "освободил" някой домсъвет.

 5. 2019.10.09 | 19:08

  Ако имаше съвест то нямаше да има нужда от съдебна система но съвест няма Кой реши че съдиите са съвестни? Те са също грешни хора Всяка Независимост е фикс идея Ако съдията е независим от властта той ще е зависим от престъпността Затова е нужен контрол над всяка власт

 6. 2019.10.09 | 18:49

  Калпакът отдавна трябваше да е поставен на "слушалки" от ДАНС, но в СИК-аджийската държава всичко е... "пунта Мара'!

 7. 2019.10.09 | 18:47

  Хмммм,що не вземе да се покажат всички доказателства по делото??? Защо в България няма самозащита???? Защо ако някой нахлуе в нечия къща и бъде убит,човека защитил семейството си ще бъде съден???? Тука е същото,нека да се видят всички доказателства и да види кой крив и кой прав.

 8. 2019.10.09 | 18:12

  Смърт за корумпирания съд.Само жертвите могат да дават присъди,а не корумпирани изродски съдий

 9. 2019.10.09 | 18:05

  БРАВО!

 10. 2019.10.09 | 18:04

  tocno taka sadiite sa izpalnili kalpaviat zakon i sa neprekosnovenni a grobarskite prestapnici koito pishat zakoni za da polucavat rushveti da nosiat otgovornost za prestapnite si deistvia.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет