Адвокатът на Джок Полфрийман: Действията на Прокуратурата са като на Народен съд

  • 08 октомври 2019 07:34

  • 530
  • 0
Адвокатът на Джок Полфрийман: Действията на Прокуратурата са като на Народен съд
© Кадър: БТВ

Няма кой да следи дали ВКС си спазва сроковете. Решенията му могат да бъдат просрочени с месеци. Това каза адвокатът на Джок Полфрийман - Калин Ангелов в ефира на БТВ.

„Клиентът ми стои без правно основание в Бусманци. Има издадена заповед за експулсация и той трябва да бъде изведен от страната. Основанието да бъде задържан тук, аз все още не съм го видял“, подчерта той.

Той обясни, че клиентът му е в лагера заради забрана от 2011 г., която е свързана с изпълнение на наказание. По думите му за чужденците има т.нар мярка за административна принуда, която забранява напускане на страната. „Беше ни дадено обяснение, че има забрана от 2011 година, която е свързана с изпълнение на наказанието. Тази забрана действа до изпълнението на наказанието задържане под стража, т.е тя е изтекла на 19 септември 2019 г., когато излезе определението на съда. Въпросът, обаче не е правен, а технически“, коментира юристът.

Адв. Ангелов подчерта, че няма зависимост на части или целия съдийски състав с Българския хелзинкски комитет, като дори в искането на прокуратурата, такава зависимост не му е била показана.

„Ако я нямаше характеристиката, дадена от Красимир Кънев, нямаше да има фундаментална разлика в обстоятелствата”, допълни още той.

Според него, това, което Апелативният съд казва за характеристичните данни на австралиеца,  се вписва с данните на Красимир Кънев, пастор Иводор Ковачев и отец Сергей.

„Ако главният прокурор беше решил, че това не е определение, а решение, той трябваше да жали решението пред ВКС, а за това си има институционален метод”.

Той каза още, че Полфрийман има документи, които са в консулските власти. Паспортът му е издаден от 23-ти. Представени са и копия на Дирекция „Миграция”. Той трябва да бъде пуснат", категоричен бе защитникът.

„Подзащитният ми отказа да се яви вчера в съда, защото смята, че "народният съд е нещо ужасно". Действията на Прокуратурата са наистина такива“, каза адвокат Ангелов. Той смята, че действията прокуратурата са първо, за да се насади медийна истерия и после да се „качи на нея”. Освен това адвокатът обясни, че ръководството на затвора е внимателно обсъдено в определението на съда.

Джок Полфрийман има намерение да изплаща обезщетение на семейството на Андрей Монов, когато започне да работи, увери защитникът му.

„Преди 2 години когато започнахме да си говорим с началника на затвора, Полфрийман имаше едно желание – да си изпълни плана, който затвора му беше записал. В плана за изпълнение на присъдата беше отбелязано, че ако той не е наказван, ще получи отпуск”, обясни адвокатът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини