Районна прокуратура - Ивайловград привлече като обвиняеми пет лица за трафик на нелегални мигранти

  • 26 септември 2019 12:01

  • 259
  • 0
Районна прокуратура - Ивайловград привлече като обвиняеми пет лица за трафик на нелегални мигранти
© Булфото (архив)

Районна прокуратура-Ивайловград наблюдава три досъдебни производства спрямо четирима мъже и една жена, български граждани, за незаконно подпомагане на чужденци да преминат през страната, съобщиха от прокуратурата.

Районна прокуратура-Ивайловград привлече като обвиняема 36-годишната Б.А., за това, че на 17.09.2019 г., в землището на гр. Ивайловград, обл. Хасково, в района на местността Колибар чешма, противозаконно подпомогнала трима граждани на Република Афганистан, чрез използване на транспорт – лек автомобил, марка „Рено Клио“, със софийска регистрация, да преминат незаконно през страната – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1 пр. 1 и т. 4 и т. 5 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.    

По второто досъдебно производство като обвиняеми са привлечени М.Т., на 24 г., и Б.И., на 26 г., за това, че на 17.09.2019 г.,  в землището на гр. Ивайловград, обл. Хасково, в района на местността Пенсионерска чешма, в съучастие, противозаконно подпомогнали седем граждани на Република Афганистан, чрез използване на транспорт – лек автомобил, марка „Фиат Пунто“, със софийска регистрация, да преминат незаконно през страната – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1 пр. 1 и т. 4 и т. 5 във вр. ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.    

По третото досъдебно производство като обвиняеми са привлечени Р.Т., на 29 г., и С. К., на 31 г., за това, че на 17.09.2019 г., в землището на гр. Ивайловград, обл. Хасково, в района на местността Дупката, в съучастие, противозаконно подпомогнали шестима граждани на Република Афганистан, чрез използване на транспорт – лек автомобил, марка „Фолксваген Поло“, със софийска регистрация, да преминат незаконно през страната – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1 пр. 1 и т. 4 и т. 5 във вр. ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.

В трите автомобила са пътували общо 16 граждани на Афганистан, като 8 от тях са момчета на възраст между 13 г. и 18 г.      

До момента е установено, че чуждите граждани са влезли незаконно от Република Гърция в Република България на 14 септември 2019 г., през „зелена“ граница, в района на село в община Ивайловград. Те се придвижвали през гористи местности, като на 17 септември 2019 г., стигнали в близост до разклона за с. Покрован, общ. Ивайловград. Там били качени на трите автомобила, в които били петимата обвиняеми. Целта на чуждите граждани е била да стигнат до Република Франция.

Петимата обвиняеми са задържани от служители на „Гранична полиция“ в района на гр. Ивайловград.  Афганистанските граждани са обяснили, че платили на каналджии в гр. Истанбул, Турция, средно по 3 000 евро, за да стигнат до Сърбия, а след това трябвало да дадат още по толкова, за да отидат до Франция. Те са били без документи за самоличност. Настанени са в Миграционен център у нас. Спрямо пълнолетните чужденци са образувани бързи производства за преминаване през границата на страната без разрешение на надлежните органи.

По трите досъдебни производства се извършват активни процесуално-следствени действия, като се изяснява съпричастността и на други лица към престъплението.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини