Съюзът на съдиите към съдийската колегия на ВСС: Подайте оставки!

  • 25 септември 2019 11:08

  • 613
  • 2
Съюзът на съдиите към съдийската колегия на ВСС: Подайте оставки!
© Novini.bg

Най-голяма съдийска организация у нас - Съюзът на съдиите в България /ССБ/ - предлага на съдийската колегия на ВСС да подаде оставки.

В писмо до членовете на колегията, от ССБ твърдят, че с вчерашната си позиция и действия по казуса "Джок Полфрийман" са нарушили независимостта на съдебната власт.

Вчера в позиция от колегията заявиха, че са обезпокоени от ескалиращото обществено напрежение през последните дни, по повод съдебния акт и допълват, че споделят усещането на родителите на убития Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта. Заради това от ССБ твърдят, че съдийската колегия на ВСС се присъединява към "безпрецедентен политически и обществен натиск върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели, трагедията на едно българско семейство". И именно по този начин се рушат основите на правовата държава, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.

От ССБ заявяват, че е недопустимо точно членовете на Висшия съдебен съвет да споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта. Личните нападки и заплахи към съдията или съдебния състав, постановил съответния съдебен акт, включително и за физическа саморазправа, са абсолютно недопустими, пишат от ССБ и заявяват, че действията на съдийската колегия са в разрез с всички общоприети в световен мащаб основни принципи на една демократична правова държава с установено върховенство на закона и разделение на властите, като в същото време представляват и грубо неизпълнение на служебните задължения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
613 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мая

2019.09.27 | 07:58

2

Състезание кой е най корумпиран. Чисто Български феномен. Хелзинки
комитет - взаимноспомагателна касичка на далавера та, келепира. Дерзаи те сънародници лицемери.

2019.09.25 | 12:15

1

А къде са световните правила за връзките им с Хелзинския комитет?Защо не са си направили самоотвод?Не ни пробутвайте аморалността като световни правила.Съдиите са едни от най-корумпираните гилдии у нас, това е усещането у хората.

Добави коментар

Водещи новини