Делото срещу Баневи тръгва на 21 октомври

  • 24 септември 2019 15:08

  • 1423
  • 4
Делото срещу Баневи тръгва на 21 октомври
© Булфото

Делото срещу бизнесмена Николай Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария започна да се гледа днес в Специализирания наказателен съд. Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Съдебното следствие срещу Николай, Евгения и Мария Баневи тръгва по същество на 21 октомври 2019 г. с разпити на свидетели. Това реши Специализираният наказателен съд на разпоредително заседание днес, 24 септември 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Съдебният състав не установи съществени нарушения на процесуалните правила, които да накърняват правата на обвиняемите и техните защитници. Потвърди и наложените им мерки за неотклонение. Съдът отхвърли искането на задържания под стража Николай Банев за определяне на по-лека мярка, както и искането на Мария Банева за отмяна на наложената  забрана за напуска пределите на страната.

Мария Банева остава с мярка за неотклонение "Парична гаранция", а Евгения Банева - с "Подписка", след като първоначалната й мярка "Задържане под стража" бе изменена от Специализираната прокуратура заради вложеното ѝ здравословно състояние.

Днес съдът не допусна предявен от Министерството на финансите иск за неплатени данъци за около 1.7 млн. лева с мотива, че това щяло да затрудни процеса. Още повече, че защитата репликира с това, че Баневи са плащали данъци.

Един от защитниците на семейството - Христо Ботев, заяви че насилствено били създадени предпоставки за престоя на Николай и Евгения Баневи в ареста. И припомни, че те били задържани в Ница на прибиране към България. Именно това ограничило правото им на защита. За ареста им във Франция имало само документ за присвояване на публични средства, каквито обвинения Баневи нямат. Обвинителният акт започва с копиране на информация от Уикипедия кой е Банев, каза Ботев и поиска бизнесменът да бъде пуснат от ареста. Защитата твърди още, че майката на Николай-Мария Банева е пришита към обвиненията, само и само да се говори за престъпна група. Пак според защитата - не били събирани доказателства как е организирано счетоводството, за да стане ясно изобщо има ли някой вина. И още - нямало изискани и справки по ДДС.

Чакам този момент 11 месеца, каза Банев пред съда. Арестите нямат нищо общо с нормални човешки условия. Там е чудовищно и не мога да си представя как държава - членка на ЕС в 21 век може да задържа хора. Дори животните в дивата природа не пребивават в такива условия, посочи той. Нарече обвинителния акт пасквил, в който има само лъжи и инсинуации. Няма нито един документ с наши подписи, който да доказван, че сме извършили престъпления. Обществеността се забавлява с упражненията на прокуратурата да ни изкара ОПГ, каза Банев, цитиран от БТА.

Съпругата му обяви, че не разбира в какво е обвинена. Голяма част от твърденията на прокуратурата са основани на публикации от жълтата преса,заяви тя. Пред медиите обаче разказа, че публичността на разследването и изнесените факти за имотното състояние на семейството, станали причина да бъдат притеснявани за пари и дори заплашвани. От кого обаче Банева не посочи.

По делото ще има резервен съдебен заседател.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1423 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Българка

2019.09.24 | 15:50

4

В България всички дела с/у мафиоти са приключвали без особени последици. Какво има да ги съдят? Конфискуват им всичко в полза на държавата и се свършва. То без това всичко е на народа. Стига вече с тоя прах в очите на хората,които едва оцеляват.

Веселин Василев

2019.09.24 | 15:22

1

Абе кретени скапани , защо не напишете колко ще трае това дело и колко ще струва на държавата!!!

к

2019.09.24 | 15:43

3

КОЙ очакваш да отговори? Ще стане като с Вальо топлото. Съда пусна осъден убиец - Джок-някойси, защото се бил поправил (а оня крещеше, че съда е корумпиран). Та тия с парите ли няма да пусне. Да бе.

Веселин Василев

2019.09.24 | 15:25

2

Не можете , понеже Вие самите не знаете.!!!!



Добави коментар

Водещи новини