Прокуратурата се обяви ''за'' премахване на съкратеното производство

Обрат за съкратеното производство. Прокуратурата обяви, че е "за" премахването му при убийства и тежки телесни повреди. Така текстовете минаха единодушно и на правна комисия. Развръзката идва, след като по-рано близки на жертви на тежки престъпления се събраха на протест пред Народното събрание и поискаха възможността извършителите да получават по-леки присъди да отпадне.

Първоначално за отмяната на съкратеното производство бяха само БСП, "Обединените патриоти" и "Воля". ГЕРБ бяха против и предлагаха то да бъде ограничено и да се възлага на съдията да преценява за всеки конкретен случай.

На заседанието на правната комисия обаче се появи главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, който каза, че подкрепя протестиращите. Така идеята на опозицията също беше подкрепена от ГЕРБ и мина в комисия.

,,Ние считаме, че ограничаването на приложното поле на съкратеното съдебно следствие категорично следва да бъде прието'', каза Цацаров, цитиран от bTV.

,,Трябва да бъде прието не по популистки съображения, дори не поради факта, че са се натрупали във времето случаи, които показват несправедливостта на действащата разпоредба, а защото в най-общ план трябва да изберем между две ценности. Едната от тях е провеждането на наказателното производство в разумен бърз срок, а другата е общественото чувство за справедливост'', зяви още главният прокурор.

Повече от четири години след убийството на студентката Вероника Здравкова семейството ѝ продължава да смята, че присъдата на убиеца не е справедлива.

„Заявявам, че ще убия убиеца на дъщеря ми. Предварително си признавам и моментално ми се намаля присъдата още от сега с една трета. Законът работи в полза на престъпността, не в полза на невинността'', каза бащата на Вероника – Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

Майка ѝ – Надя Трайкова, сподели, че за дъщеря ѝ вече е късно, но промени в закона биха били от полза в бъдещи подобни случаи.

Протестиращите внесоха близо 16 000 подписа за отмяна на съкратеното производство при самопризнания, защото така се намаляват и присъдите.

Правосъдният министър Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. също подкрепи управляващите.

,,Не бива да се отнема възможността подсъдимият да прави самопризнания'', заяви той.

Коментари

  1. 2019.09.19 | 06:51

    .... и предлагаха то да бъде ограничено и да се възлага на съдията да преценява за всеки конкретен случай."
    Но после Борисов,виждайки,че обществеността е настръхнала от тази несправедливост,вдига един телефон до Цацаров и му нарежда...!Оня идва и с типично-словесно-театрално-адвокатски финтове се отмята от първото решение...!И хоп-фокус...-ГЕРБ единодушно-под команда-гласуват точно обратното...!Цирк,циирк...голям цирк драги зрители и слушатели...!

  2. 2019.09.19 | 04:20

    И, как и кога се обяви ?След демонстрации ! Това не е лошо ,но трябва малко повече самоинициатива ,а не да се върви по течението.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет