Емануил Йорданов: Концепцията на Иван Гешев е противоречива, пълна е с общи изрази и липса на конкретика

Концепцията на Иван Гешев донякъде е противоречива, пълна е с общи изрази и липса на конкретика. Има неща, които тревожат, а са чист популизъм. Не може да се каже, че липсата на справедливост не може да се оправдае с буквата на закона. Законът трябва да се спазва. Това каза бившия вътрешен министър Емануил Йорданов в ефира на БТВ.

Той допълни, че присъствието на прокуратурата е прекомерно и прибързано. „Не виждам причина прокуратурата да присъства повече в медиите. И сега присъствието е прекомерно. Аз не се интересувам кого задържат, а какъв обвинителен акт се внася и каква е неговата съдба – дали срещу него има осъдителна присъда”, посочи Йорданов.

В концепцията се казва: "Следва досъдебното производство по дефиниция да бъде тайно", но виждаме обратното - още не е започнало, а се изсипват всички медии, пред които се разкриват детайли. Нещо повече - в последните години държавата плаща обезщетения на обвинени лица от страна на прокуратурата.

По думите на бившия вътрешен министър, в концепцията не се споменава нищо за обезщетенията, които държавата ни плаща за вредите, причинени на гражданите от действията на прокуратурата.

„Последните три дела, които моите клиенти са водили срещу прокуратурата, след оправдателни присъди – обезщетенията, които са присъдени са над 50 хил. лв. Реално не ги плаща прокуратурата, а ние”, каза той.

„Има неща, които откровено тревожат в нея. Има едно изречение, което е чист популизъм – за липсата на справедливост, която не можела да бъде оправдана дори с буквата на закона. Дълго време се надявах, че следващият главен прокурор ще бъде човек, който ще настоява за стриктно спазване на закона от страна на прокуратурата. За съжаление, такова нещо в концепцията не виждам”, каза бившият силов министър.

„По-добър диалог с МВР и съда, засилена борба с корупцията, с организираната и битовата престъпност. Това са част от опорните точки в концепцията“, смята Йорданов.

Според Емануил Йорданов предложението да няма наказателна отговорност за провокация към подкуп – не е сериозно. „Прокуратурата среща много разбиране в управляващото мнозинство в парламента и имаме промени на законите, които са тревожни и водят до сериозни нарушения на правата на гражданите, а в същото време не помагат за повишаване на ефективността на работата на правоохранителните органи”, заяви Йорданов.

„Имаме промени на законите, които са тревожни. Преките ръководители трябва да упражняват контрол за спазване на сроковете, цитира той друга точка от концепцията. Най-силно тревожи липсата на индикация за много тежките проблеми. Има една порочна практика, която се наслагва с времето, а именно да се притискат обвиняемите, да сключват сделки с прокуратурата“, изтъкна Йорданов.


 

Коментари

 1. 2019.08.14 | 09:59

  Точно тоя ли тръгна да обсъжда Гешев?!?!?
  Тая костовистка подлога! Под неговия одобрителен поглед като министър на МВР протекоха най-скандалните приватизационни сделки и сега точно той седнал да обсъжда!!!
  Наглостта на някои хора не знае граници.....и страхът им също!

 2. 2019.08.14 | 09:02

  Като на предходните Слуги на Мафията - алабалистика и Пунта Мара.

  1. 2019.08.14 | 09:25

   Да се пудне водата и феклиите от позитанския нужник в канализацията

 3. 2019.08.14 | 09:09

  Каквото свършиха всички други -- НИЩО .

 4. 2019.08.14 | 09:05

  Тоя Йорданов много "умен" се извъди. Той какво точно свърши?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет