Бивш зам.-министър на правосъдието: Писмото на Гешев ми звучи като изпускане на нерви

  • 05 август 2019 18:38

  • 1195
  • 2
Бивш зам.-министър на правосъдието: Писмото на Гешев ми звучи като изпускане на нерви
© Булфото (архив)

"Решението е очаквано и очаквано е взето с пълно мнозинство, защото това предписва законът" - така съдия Петко Петков - бивш заместник-министър на правосъдието, коментира пред БНР факта, че за по-малко от минута прокурорската колегия на ВСС възстанови като прокурор в Специализираната прокуратура бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Всички осем присъстващи съдебни кадровици гласуваха "за" молбата на Георгиев.

Петков уточни, че това дали са проверени всички факти, станали известни покрай "Апартаментгейт", би имало отражение върху кариерата на Георгиев за в бъдеще. 

Съдия Петков коментира номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и писмото му, с което той благодари на колегите си за подкрепата за номинацията му за следващ обвинител номер едно.

"Изненадан съм, защото всеки магистрат, включително и кандидатите за главен прокурор, трябва да сдържат емоциите си. Това писмо ми звучи като изпускане на нерви", коментира съдия Петков.

Той анализира публичните изказвания на Гешев от последните седмици: "Не само вербално, но и жестомимично той показва някаква агресия, което е твърде опасно качество за човек, натоварен с толкова много власт".

Според Петков е притеснително това, че в интервюто си пред БНТ Иван Гешев заяви, че трите власти трябва взаимно да си сътрудничат: "Чисто концептуално това е дълбоко погрешно. Действително трите власти не са откъснати една от друга, но те трябва взаимно да се контролират. Ако те си сътрудничат, каквото е желанието на кандидата за главен прокурор, те най-вероятно ще си сътрудничат срещу правата на гражданите и срещу обикновените хора".

Съдия Петков коментира изнасянето в медиите на доказателства от прокуратурата по различни разследвания и последният случай "ТАД Груп": "Опасна е тази тенденция, защото няма гаранция, че тези доказателства, които прокуратурата изнася, са в пълния си обем. Защото по едно дело е рядко да има само доказателства, сочещи за виновността. Прокуратурата по закон е длъжна да събира и доказателства за оневиняване на обвиняемите" и уточни, че затова мястото, където се представят доказателствата е съдебната зала, а не медиите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1195 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.08.05 | 21:15

2

А може би този съдия се страхува от Гешев? Дайте да видим присъдите му. Иначе това е манипулация.

2019.08.05 | 20:52

1

Все пак това е България и всичко е възможно !!

Добави коментар

Водещи новини