Изправят на съд двама за кражба на автомобил

  • 05 август 2019 14:15

  • 325
  • 0
Изправят на съд двама за кражба на автомобил
©

Районната прокуратура във Варна внесе във Варненския районен съд обвинителен акт срещу 52-годишния Дончо М. и съучастника му – 49-годишния Витали В., за извършена кражба чрез техническо средства на лек автомобил „Ауди“, модел „А4 авант“, собственост на търговско дружество на американски гражданин. За първия подсъдим деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Автомобилът бил паркиран на варненска улица, тъй като американският гражданин летят от летище Варна за чужбина. За времето от 17 септември до 25 септември 2018 г. двамата подсъдими чрез повреждане на ключалката и използване на техническо средство откраднали колата с намерението противозаконно да я присвоят.

Сигнал за намеренията им бил получен в криминалната полиция и действията на двамата подсъдими били наблюдавани от служителите на реда. Призори на 29 септември колата, на която били поставени регистрационни табели от друг автомобил, поела към Рижкия проход, като личният автомобил на Дончо М. играел ролята на пилотен.

Там полицейските служители спрели пилотната кола и пътуващия зад нея откраднат автомобил. При задържането на Дончо М. се стигнало до употреба на стоппатрони, тъй като той отказал да се подчини на многократните заповеди на полицията да спре. Витали успял да се качи на откраднатото ауди и да избяга. По-късно зарязал колата на черен път и избягал.

Авторството на деянието е установено както чрез ДНК-експертиза, така и по веществени доказателства. Справки от АПИ показват, че двата автомобила – пилотният и откраднатият, са преминали през няколко контролни точки.

Подсъдимият Дончо М. е осъждан многократно. Последната му ефективна присъда при строг режим влязла в сила през октомври 2013 год. Той е изтърпял една година и половина лишаване от свобода при строг режим. Към датата на извършване на деянието, за което двамата подсъдими са предадени сега на съд, Витали В. е бил реабилитиран по право.

Нанесените щети по откраднатия автомобил в размер на над 10 000 лева са възстановени.

Предстои делото срещу подсъдимите да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини