Изменена е присъдата на бивш зам.-министър, причинил смъртта на двама по непредпазливост

  • 02 август 2019 14:00

  • 882
  • 0
Изменена е присъдата на бивш зам.-министър, причинил смъртта на двама по непредпазливост
© Архив

Апелативният съд във Варна измени наказанието, постановено от Добричкия окръжен съд на бившия заместник-министър на финансите Красимир К., причинил по непредпазливост при катастрофа смъртта на двама мъже, съобщи пресцентърът на въззивната инстанция.

Първоинстанционният съд призна за виновен Красимир К. и го осъди на 4 години "лишаване от свобода" затова, че на 22 август 2012 година на главен път Е-87 - в посока Балчик, при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Пламен Р. /25 г./ и Димитър Г. /49 г./, припомнят от пресцентъра.

При злополуката средна телесна повреда е получила Величка Г. Апелативният съд е намалил наказанието на 3 години и шест месеца "лишаване от свобода", което да бъде търпяно при общ режим като е приложил закон за по-леко наказуемо престъпление, приемайки, че подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалите, посочват от пресслужбата. Красимир К. е лишен и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от шест години. Делото се гледа за втори път във въззивната инстанция, след като Върховният касационен съд /ВКС/ миналата година го върна и даде указания на съдебния състав да положи допълнителни усилия и да отговори на въпроси, поставени от защитата, припомнят от Апелативния съд.

В хода на всички съдебни инстанции по това дело бяха назначени и изслушани комплексна съдебно-медицинска, трасологическа и автотехническа експертиза, тройна автотехническа, петорна автотехническа и комплексна автотехническа експертиза. При новото разглеждане на казуса Апелативният съд прие криминалистически експертизи и комплексна деветчленна арбитражна експертиза, която е допълнила доказателствения материал с нови следи, видими в снимките от катастрофата, информират от пресцентъра.

По делото е установено, че след катастрофата подсъдимият е направил всичко възможно да окаже помощ на пострадалите си близки, но не е предприел действия, за да установи къде се намира другият автомобил и дали в него има пострадали хора, както и да им окаже някаква помощ, допълват от пресслужбата. Решението на Апелативният съд подлежи на касационна проверка пред ВКС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини