Марин Марковски: Изнасянето на доказателства от прокуратурата е много нередно

  • 02 август 2019 08:36

  • 3483
  • 2
Марин Марковски: Изнасянето на доказателства от прокуратурата е много нередно
© Нова телевизия

Изправени сме пред един все по-мащабен проблем – ниското доверие в институциите изкривява представянето на информацията. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия юристът Марин Киров по повод безпрецедентното действие на прокуратурата, която вчера изпрати до медиите доказателства по разследването за хакерската атака срещу НАП.

Някой от седмици се опитва да ни убеди, че прокуратурата действа неправомерно. Очевидно има кръг от медии и граждански натиск, който иска да обвърже този случай с избора на главен прокурор, заяви Киров.

Този случай излиза извън рамките на процеса, очевидно има опит да се използва за ескалиране на напрежението. Сигурен съм обаче, че има и хора, които подкрепят действията на институциите. Времето ще покаже дали този ход на прокуратурата е правилен или грешен, посочи юристът.

Уважавам закона, тъй като без него няма да има цивилизация и всеки един политически акт на прокуратура, съд, следствие е неправомерен, безсмислен и в някаква степен опасен. Разумът означава законност. Когато говорим за работа на прокуратура, единствената оценка дали нещо е правилно или не, е прочитът на закона. Законът категорично не дава такова право на прокуратурата, заяви адвокат Марин Марковски.

Това не се е случвало досега – прокуратурата да изнесе публично доказателства, за да убеди обществото, че е права. Колегите от прокуратурата не са ми врагове, но направеното по това дело е много нередно и създава реална опасност да се убедят хората, че даден човек е виновен. Когато една авторитетна институция покаже и доказателства, това означава, че тя убеждава хората, че този човек е виновен. А по презумпция в Конституцията всеки е невинен до доказване на противното. Това действие на прокуратурата е нарушение на конституционните норми, подчерта адвокат Марковски.

По думите му има опасност публичното изнасяне на доказателства да повлияе на съда.

Обратният натиск от медиите и гражданските общество също е голям, отбеляза Марин Киров, като също посочи, че трябва да се внимава да не бъде нарушена презумцията за невинност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3483 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
онзи

2019.08.02 | 10:51

2
и ти си в всяко гърне меродия

2019.08.02 | 10:24

1
TAKA LI BE? A ORGANIZIRANETO NA KAMPANIA PO MEDIITE V ZASHTITA NA KIBERTERORISTI NE E NEREDNO MOJE BI?

Добави коментар

Водещи новини