Пуснаха на свобода Иван Тодоров под парична гаранция

  • 31 юли 2019 19:55

  • 5025
  • 16
© Фейсбук

В Специализирания наказателен се гледа делото за мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, предаде репортер на Novini.bg.

Припомняме, по-рано днес Специализираната прокуратура внесе в Спецсъда искане срещу собственика на "ТАД Груп" да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража". Той е обвинен и се разследва в подбудителство за кибертероризъм и беше задържан във вторник на Летище София. 

Самият Тодоров отказа да бъде сниман от присъстващите журналисти. В началото на заседанието от Спецпрокуратурата поискаха делото да се гледа при закрити врата. Адвокат Ина Лулчева, която защитава Иван Тодоров, обясни, че в материалите по делото няма такива, които да съдържат държавна тайна. В крайна сметка съдът не уважи искането на прокуратурата и мярката няма да се гледа при закрити врати.

Прокуратурата настоя за най-тежката мярка, защото Тодоров може да се укрие или да извърши друго престъпление. "Специализираната прокуратура разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на собственика на "ТАД Груп" и двама от служителите във фирмата. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи. Събрани са свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата "ТАД Груп". Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на престъпната дейност на обвинените лица е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Едновременно с това - разстройване работата на Националната агенция по приходите, на други институции, фирми и дейности - нещо, което по отношение на НАП вече е налице. В събраните материали по делото се съдържат факти, според които около две седмици преди задържането на служителя в "ТАД Груп" Кристиян Бойков, източените от информационната база на НАП данни са били предоставени на български и чуждестранни медии. Анализът на компютърните конфигурации показва, че е имало скрит чат през приложението "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, по който данните, копирани от НАП са му били предоставени. Налице са данни, че е била копирана информация за лица на висши ръководни постове в държавата, за застрахователна компания, популярна хазартна игра. Вчера и днес са разпитани и служители на Националната агенция за приходите.  От разпитите стана ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български граждани. Това са ЕГН-та, различни комбинации от цифри, регистрационни номера на моторни превозни средства - най-различни данни, с които НАП е редно да разполага. Тези данни са копирани от лицата, които са привлечени към наказателна отговорност и са предоставени на различни сайтове. Към момента собственикът на "ТАД Груп“ Иван Тодоров, както и двамата обвинени служители във фирмата отказват да съдействат на разследването по какъвто и да е начин в т.ч. - да предоставят паролите, с които да бъде декриптирана информацията, съдържаща се в компютрите, иззети при претърсванията в офиса на фирмата", обявиха от държавното обвинение.

Адвокат Лулчева заяви в защитната си реч, че няма абсолютно нито едно доказателство, който да сочи за подбудителство от страна на Иван Тодоров и поиска по-лека мярка за неотклонение за задържания. "Самият Кристиян Бойков също никъде не е посочил, че неговият началник го е подбуждал. Иван Тодоров няма да се укрие. Това го е доказал с прибирането си от Канада. Преди да замине за там е предоставил и пълната информация на прокуратурата за своето пътуване", разкри Лулчева.

Самият Тодоров каза пред съда, че поддържа изцяло тезата на своите защитници. "Категорично не съм подбуждал служителите си да хакват системи. Не мисля, че има какво повече да кажа. Искам да се видя с дъщеря си и се надявам молбата ми за по-лека мярка да бъде уважена", добави собственикът на "Тад Груп".

След като бяха изслушани двете страни по делото, съдът се оттегли, за да вземе решение, като се очаква това да стане около 19.00 часа.

"Няма нито едно доказателство, че някой е копирал тези данни с цел да всее страх и смут в населението. Прокуратурата не каза в залата нищо от рода на: Иван Тодоров го е накарал да копира данните пред НАП. Всички бяхте в залата и не чухте никакво такова изречение", каза пред журналисти извън съдебната зала адвокат Ина Лулчева.

"Всички доводи бяха свързани с това, че е имало информация, че Кристиян Бойков е копирал данните. Днес прокуратурата каза, че в резултат на разпространението на данните има паника сред населението, но това е последващо деяние и не установява, че някой е имал за цел да осъществи такова деяние, защото то би било престъпление срещу републиката. Г-н Тодоров не го засяга обстоятелството кой е извършил копирането, след като няма данни той да е карал когото и да било да го извършва. В делото не е установено нищо към този момент във връзка с посочения извършител. Компютърните експертизи са назначени, но не са изготвени, така че всичко, което се прави, са спекулации в момента с различни предположения на някого", добави тя.

"За пръскачките - някой твърди, че са били правени тестове за уязвимост, които впоследствие са били докладвани на дружествата, които предварително са били давали съгласие да се провери уязвимостта", завърши адвокат Лулчева.

Собственикът на "ТАД Груп" излиза от ареста под парична гаранция. Тя е в размер на 100 000 лева и той трябва да излезе незабавно на свобода.

Това реши състав на Специализирания наказателен съд. От прокуратурата отказаха да коментират решението на съда.

Припомняме, другите двама обвиняеми Кристиян Бойков и Георги Янков са на свобода също под парична гаранция, но те са в размер на 20 000 лева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5025 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
адриан

2019.08.01 | 05:14

16

теэи в НАП эа 250 лева могат да ти кажат всичко хората не са виновни държавата е мафиотска.эа 250 лева мога да науча кой какво има в нап ако дадете повече ще ви дадат повече информация теэи в нап са гладни

дкмс

2019.07.31 | 23:50

15

на мама комсомолчето - бизнесмен!!

2019.07.31 | 22:35

14

Държавен тероризъм и саботаж с пръскачките! Ще полеят обилно и депутати, и зелените площи... И ще избуят едни треви! И ще ни надушат мароканските скакалци... Не ни ли стига африканската чума?

2019.07.31 | 21:51

13

За това България е съдена много пъти в Страсбург заради такива " доказателства" и плащаме ние данъкоплатците .

2019.07.31 | 17:03

2

Дружна песен нек' да екне,
не за секс, а за труда,
седесари да ни клекнат,
пак да бъде свобода.

2019.07.31 | 21:50

12

той: Ах, как искам да съм кирка във ръце на бригадирка тя: Ах, как искам да съм потник на гърб на млад работник! НИЕ: АХ, КАК ИСКАМ ДА СЪМ ГАЩИ НА ПОНЕ ЕДИН ОТ НАЩЕ

2019.07.31 | 21:28

11

Много шум за нищо

Ася

2019.07.31 | 21:20

10

За информация колко годишен е Иван сега и на колко е бил 1997?

2019.07.31 | 21:07

9

Шапка свалям на Ина Лулчева! Личи си разликата в класите между нормално завършилите право и питомците на симеоновското килийно училище!

Na boiko sada

2019.07.31 | 20:03

8

Aman ot boikovi iz4adiq samo s reket mogat

2019.07.31 | 19:16

7

Виновни ли са на иван работниците че не са тикви като тези дето са правили програмите.Трябва да ги повишат не да ги съдят

Добави коментар

Водещи новини