"ТАД Груп" избирали от кои фирми да точат данни, готвели "воден атентат" срещу властта

Поискали сме делото да бъде разгледано при закрити врата, тъй като се касае за данни, свързани с националната сигурност на държавата. Внесли сме и искане да не бъдат разгласявани данни, които да нагнетяват допълнително социално напрежение и паника в населението. Това каза завеждащият отдел "Антитероризъм" в Специализираната прокуратура Евгения Станкова преди началото на делото, на коeто трябва да бъде определена мярка за неотклонение на обвинения на подбудителство към кибертероризъм собственик на "ТАД Груп" Иван Тодоров, предаде репортер на Novini.bg

Към настоящия момент собственикът на "ТАД Груп" не е съдействал по никакъв начин, не е предоставил паролите, в рамките на които да бъдат разшифровани компютърните конфигурации, които са иззети при извършеното престърсване в офисите на фирмата, добави Станкова.

Тя съобщи, че в рамките на разследването са иззети множество компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, за които са назначени експертизи и се чакат експертни заключения.

Събраните доказателства съдържат свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата "ТАД Груп", в които се твърди, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани, обяви завеждащият отдел "Антитероризъм" в Специализираната прокуратура, като допълни, че вчера и днес са разпитани и служители на Националната агенция за приходите. От разпитите стана ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български граждани. Това са ЕГН-та, различни комбинации от цифри, регистрационни номера на моторни превозни средства - най-различни данни, с които НАП е редно да разполага, тъй като това ѝ е работата. Тези данни са копирани от лицата, които са привлечени под наказателна отговорност и са предоставени на различни сайтове. В материалите по делото има данни, че около две седмици преди да е извършена реализацията и да бъде задържан първият обвиняем, тези данни са били предоставени на сайта "Бивол". От анализа на компютърните конфигурации има данни, че данните са изпратени на собственика на "Бивол" и е имало скрит част през "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на "Бивол", в рамките на който се казва, че са били предоставени данните, които са били копирани от НАП, разкри Евгения Станкова.

От думите ѝ стана ясно, че източените от НАП данни са били предоставяни на световни медии като Би Би Си, Ройтерс и др. Това дава възможност да се засегне националната сигурност на страната, коментира Станкова.

Има данни, че са копирани данни на висши ръководни личности, както и на една много популярна хазартна игра. Избирателно са подбирани данни на кои фирми да бъдат копирани. Анализът на всички доказателства до момента е, че целта е да бъде създадена някаква социална нестабилност, че това е насочено срещу действащата политческа система, срещу формата на управление, посочи тя.

Установи се, че това е една дейност срещу населението, с цел да се всее нестабилност, да се дестабилизира политическата обстановка, правителството, да се всее смут и страх в населението. Налице е и разстройване на дейността на Националната агенцията за приходите. Служителите там са изключително притеснени. В настоящия момент дейността на НАП е изключително затруднена, Агенцията не може да функционира нормално, каза Станкова.

Всичко, което се съдържа в делото, към момента представлява следствена тайна. Ще ви кажа само, че е установено е посегателство срещу сървъра на поливните системи, които са пред парламента. В данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало желание, евентуално при преминаването на автомобили на държавни глави или гости на Народното събрание да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде някакво затруднение в придвижването. Което пък за нас като прокурори е важно да направим своя извод, че създавайки такава нестабилност, води след себе си нестабилност на цялата ни политическа система, заяви още Станкова.

 

Коментари

 1. 2019.09.12 | 19:01

  Ако посочиш слабостите на системата значи искаш да подрониш управлението на държавата. Ако си ги допуснал ще продължаваш необезпокояван.

 2. 2019.09.12 | 18:58

  Некоя дума за профуканите евро средства отпуснати за кибер защита??? Покриха тоз неудобен въпрос.

 3. 2019.07.31 | 17:08

  Ор едно 20 годишно момче, работата стана организиран саботаж срещу държавата, боко и всички институции. Направо не го вервам. Вервайте ми!

  1. 2019.07.31 | 22:57

   Препоръчвам патрон 13 нули!

  2. 2019.07.31 | 21:06

   Абе тулуп! Ти дето репликираш всеки втори коментар. Оди си купи патрони за глиган и се гръмни у десетката бе.

  3. 2019.07.31 | 17:20

   Хванаха първо този 20годишен мъж !

   Момче се води, до 18 тодини !

   Второ, не "стана организиран саботаж", а си е било такъв, просто сега излизат данни на яве!

   А това, че ти си прост и ти е трудно да схванеш, не е проблем на нормалните хора !

 4. 2019.07.31 | 14:08

  Тая с клюна кат на лешояд дали не е пропуснала да си пийне хапченцата ?

  1. 2019.07.31 | 21:29

   Внимавайте с определенията!

 5. 2019.07.31 | 15:38

  ... "... чаровна в профил, като крак от пейка..."

  1. 2019.07.31 | 17:25

   Дай една твоя снимка, да видим и дъската от пейката !

 6. 2019.07.31 | 16:41

  Намокрените коли водяд до нестабилност в цялата политичекса система...

  1. 2019.07.31 | 17:23

   А "празната ти кратуна" води до дисбаланс на душата и разума ти!

 7. 2019.07.31 | 16:14

  атентати, хакерски атаки и протести - всички средства са позволени за спасението на България от синята чума.

  1. 2019.07.31 | 17:14

   Чува са такива като теб, дето от 1944г , до сега, не разбраха, че такова животно, като комунизъм или социалезъм нема, никъде по света !

   Сомо във вашите кухи лейки, може да живее, тая неосъществима идея !

   Вместо да "смърдите" в нета, си намерете добре платена работа и всичко ще си дойди на мястото , дори и за скапаняци, като вас !

   Обикновенно, комунизъм и социализъм искат само тия, дето не могат да работят !

 8. 2019.07.31 | 16:22

  Да ,хаякерите не само са бели ами и руси. Населяват Империята на Злото.Русия винаги се е стремялоа да ни дестабилизира и да се намесва.Тук има много услужливи идиоти ,които ползва.

 9. 2019.07.31 | 16:13

  трябва да се пречи с всички средства на синята мафия да граби народа.

 10. 2019.07.31 | 16:00

  Много разбиачи и много червенушки тука бре!!!

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет