Съдят безотговорна майка, оставяла болното си дете без лекарства, а другото без храна

  • 04 юли 2019 16:55

  • 773
  • 0
Съдят безотговорна майка, оставяла болното си дете без лекарства, а другото без храна
© Булфото (архив)

Районна прокуратура – Благоевград е предала на съд В.А. (на 55 години) по обвинение за извършено от нея престъпление по чл. 182, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Това съобщиха от пресцецнтъра на прокуратурата.

Обвиняемата В.А. полагала грижи за децата си – Б.А. и Р.А., подпомагана от биологичния им баща – Б.Д. Законният им баща по удостоверенията за раждане бил И.А. След извършено проучване и констатиран риск за двете деца в отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ - Сандански спрямо тях била предприета мярка за закрила в семейна среда, а впоследствие настаняване в приемно семейство в с. Катунци, община Сандански.

През м. юни 2013 г. обвиняемата А. депозирала молба, чрез която изразила желание да полага грижи за сина си и дъщеря си. След смъртта на биологичния им баща – Б.Д. на 15.06.2014 г., жената изпаднала в затруднение да осигурява потребностите на двете деца, поради което заминала да работи в Гърция. Момчето и момичето били оставени на грижите на законния им баща – И.А., който впоследствие подал молба в отдел „Закрила на детето“ за настаняването им в Център за настаняване от семеен тип – Благоевград.

До м. януари 2017 г. синът на обвиняемата – Б.А., бил в приемно семейство, което било прекратено поради депозирана от майка му молба, в която тя изразила желание да поеме грижи за отглеждането и възпитанието му в семейна среда. В тази връзка от отдел „Закрила на детето“ към ДСП – Благоевград било извършено проучване, при което било констатирано, че В.А. се установила да живее трайно в гр. Благоевград в жилището на починалия й на съпруг И.А. (законният баща на двете й деца) в ж.к. „Еленово“ в гр. Благоевград. Жената заявила, че има работа и доходи, с които да осигурява потребностите на двете си деца, както и че ще получава наследствени пенсии за тях от починалия им баща.

След връщането на момчето в биологичното семейство, в отдел „Закрила на детето“ били получени няколко сигнала, че то отсъства от училище, поради често боледувате и е оставяно от майка му без надзор, когато тя заминава за гр. Сандански и гр. София. Подобен сигнал имало и относно сестра му – Р.А.

При посещения на социален работник било констатирано, че момчето било само с висока температура и не били закупени лекарства за лечението му, а сестра му също оставяна в жилището без родителски надзор, без храна и парични средства. При извършените повторни проверки било установено, че за живота и здравето на децата възникнал сериозен риск и било необходимо спешното им настаняване или предприемане на мярка за закрила.

Междувременно в отдел „Закрила на детето“ постъпили писма от Център за обществена подкрепа - Благоевград и СУ „Арсени Костенцев“ - Благоевград, с които институцията била информирана относно Б.А. – често оставян със сестра му за няколко дни в апартамента, лош външен вид, недохранен, проявява агресивно поведение към връстниците си.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемата Р.А., която с действията си създала опасност за физическото, душевното и моралното развитие на децата си, да продължи в съда.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
773 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини