Осъдиха майка на починало бебе в Пловдив, не му купила антибиотик и сироп

  • 02 юли 2019 13:50

  • 6946
  • 2
Осъдиха майка на починало бебе в Пловдив, не му купила антибиотик и сироп
© Булфото (архив)

21-годишна жена е осъдена за неполагане на грижи за собственото си дете, вследствие на което то е починало. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив е осъдена М.М., на 21 г., за това, че на 9 февруари 2018 г., в с. Б., обл. Пловдив, е причинила другиму – на собственото си дете /бебе на един месец/ смърт по непредпазливост, като не е закупила на детето предписаните от лекар-педиатър медикаменти и не е провела нужното лечение с тях, както и не е съобщила на същия лекар при контролния преглед на 8 февруари 2018 г., че детето не приема предписаната терапия и в резултат са настъпили бронхопневмония и мозъчен отток, като бронхопневмонията е довела до остра дихателна недостатъчност и настъпила впоследствие смърт – престъпление по чл.122 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районен съд-Пловдив наложи на М.М. наказание от една година и четири месеца „лишаване от свобода“ условно с три години изпитателен срок. Делото се разгледа по съкратеното съдебно следствие, като М.М. призна фактите и обстоятелствата по обвинителния акт и изрази съжаление за стореното.

21-годишната М.М. живеела на съпружески начала с Я.Я. Двамата имали три деца. През февруари 2018 г., най-малкото от тях - момче, родено през януари същата година, се разболяло. Майката го завела на лекар, който извършил преглед. Той изписал медикаменти, но М.М. не закупила нито едно лекарство.

На 8 февруари 2018 г. тя отново завела бебето на контролен преглед, но не съобщила на лекаря, че детето не приема предписаните лекарства, за да може да й се издаде направление за постъпване в болница, което е щяло да се случи. Състоянието на детето се влошило и то починало на 9 февруари 2018 г.

Според тройната съдебномедицинска експертиза, назначената терапия с медикаментите е била адекватна за заболяването на детето, но понеже не е приемало терапията, състоянието му се усложнило, бързо се развила бронхопневмония, довела до остра дихателна недостатъчност и настъпила смърт.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Пловдив.

Според информация, жената не за пръв път губи дете - преди 4 години отново момче и отново Генчо, но на 2 години починало, след като се удавило във външната тоалетна.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
6946 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ами ако?

2020.01.30 | 09:57

2

Не допускате ли че може да са нямали пари с които да купят лекарства? Много е лесно да се наказва. А докато майката е в затвора кой ще се грижи за другите 2 деца? Дори и да е от малцинствата, все пак е не човешко.

2019.08.20 | 11:58

1

Както го разбирам са от малцинството, но ми се струва , че не е имала с какво да ги купи.

Добави коментар

Водещи новини