Апелативният съд в Пловдив потвърди ареста на гръцки гражданин, обвинен за убийство и грабеж в Пирея 

  • 25 юни 2019 17:11

  • 739
  • 0
Апелативният съд в Пловдив потвърди ареста на гръцки гражданин, обвинен за убийство и грабеж в Пирея 
© Getty Images/Guliver

Пловдивският апелативен съд остави в ареста гръцкия гражданин Г. Д., като потвърди определението на Окръжен съд - Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Той е обвинен в това, че на 21 ноември 2018 г. в Пирея - Атика е извършил предумишлено убийство и грабеж в съучастие с друго лице, като двамата успели да избягат, а смъртта на пострадалата З. Т. настъпила няколко часа по-късно в болница. 

Според гръцкото законодателство повдигнатите обвинения срещу Г. Д. са за тежки углавни престъпления, за които се предвиждат наказания доживотен затвор за убийството и лишаване от свобода от 5 до 20 години за грабежа. За това на 12 юни 2019 г. гръцките власти са издали Европейска заповед за арест за Г. Д. за провеждане на наказателно преследване. В случая компетентен да се произнесе по изпълнението ѝ е Пловдивският окръжен съд, тъй като исканото лице Г. Д. живее в Пловдив и е със статут на чужденец, продължително пребиваващ в България, посочват още в съобщението. 

Апелативните магистрати постановиха, че предвид тежките обвинения и наказанията за тях, адекватна е най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия, до фактическото му предаване на държавата, издала Европейската заповед за арест. Опасността Г. Д. да се укрие е налична, с оглед високата обществена опасност на деянията, визирани в Европейската заповед за арест, и съответно, максималните предвидени наказания. 

Определението е окончателно.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини