Разбитата от спецслужбите банда можела да извежда от България стотици мигранти месечно

  • 24 юни 2019 13:59

  • 3686
  • 4
© Булфото (архив)

Става въпрос за най-голямата действаща група за трафик на мигранти през българска територия. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти, за която беше съобщено по-рано днес, предаде репортер на Novini.bg

Информацията колегите са придобили при предишна операция срещу трафика на мигранти през 2017 година, която беше наречена от колегите от чужбина "Халифакс". Тогава бяха задържани над 40 лица и в резултат на успешното ѝ приключване бяха наградени двама български прокурори. В хода на работата колегите са стигнали до друга група – настоящата, заяви Гешев.

Към момента са задържани над 17 лица, предстои предстои утре да стане ясно колко и кои ще бъдат обвинение, съобщи зам.-главният прокурор.

Тази група се е занимавала с трафика на територията на България. Основната дейност е трафик на мигранти, основно от Афганистан. Групата посреща на българската граница съответните клиенти, настаняват се в района на Свиленград, транспортират се в София в циганските махали във "Факултета" и в "Орландовци" за 2-3 дена, след което се извеждат към Западна Европа през сръбската граница. Заплащането е по арабската система Хавала – не се плаща пряко, а през определени лица. Не може да се каже с точност колко пари са вземали, но съм сигурен, че е поне няколко хиляди евро. Задържано е и това лице, което в България е осигурявало финансирането за конкретната услуга, посочи Гешев.

По думите му престъпната група има много добра организация на всички нива и капацитет да извежда от страната ни стотици мигранти месечно. Това е едно голямо, завършено търговско дружество за трафик на мигранти, заяви Иван Гешев.

На въпрос дали има намесени гранични полицаи, Гешев обясни, че такива данни по делото има и по тях се работи. Няма какво да си зариваме главата, че тази дейност няма как да стане без съдействието и логистиката на държавни служители. Това е истината. Да, такива групи се подпомагат от държавни служители най-вероятно срещу заплащане. Доколко и дали по този случай ще докажем такива хора, е въпрос на време, посочи той. Зам.-главният прокурор обясни, че има много случаи в Специализираната прокуратура на групи, които касаят само гранични полицаи. Аз се сещам поне за 4 досъдебни производства на гранични полицаи, занимаващи се точно с това – осигуряване на логистика за преминаване през границата с Турция примерно. Мисля, че има и 1-2 групи на сръбската граница. Така че това е неизбежна част от натиска на парите – тази дейност е високо доходоносна, плащат се много пари в Афганистан, за да можеш да стигнеш до Западна Европа. И логично е, когато има голям финансов натиск да се поддадат някои държавни служители и някъде да има корупционни престъпления, обясни Гешев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3686 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Никой не ги иска

2019.06.24 | 16:38

4

Ми да ги извежда, никой не ги иска тук.

Шпиц-командата "работи"

2019.06.24 | 15:38

3

Стига си плещил глупотевини,че не можем да траем вече!
И да се напъваш, знаеш какво се
показва, така че за Главен има само да мечтаеш.

2019.06.24 | 14:53

2

С парите от Хероина ли плащаха?

???

2019.06.24 | 14:42

1

нали имало нулев натиск??? тоя няма ли да спре да лъже и да се хвали???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини