Обвиниха служител на МВР за производство и разпространение на контрабанден тютюн

  • 16 юни 2019 11:33

  • 2347
  • 0
Обвиниха служител на МВР за производство и разпространение на контрабанден тютюн
© Булфото (архив)

Служител на Жандармерията е участвал в организираната престъпна група, занимавала се с незаконно производство и разпространение в цялата страна на тютюневи изделия. Това стана ясно по време на брифинг на  Специализираната прокуратура.

Привлечени към наказателна отговорност са 11 лица за участие в организирана престъпна група за незаконно производство и разпространение в цялата страна на тютюневи изделия. 

С дейността на организираната престъпна група държавният бюджет е ощетен с 3 млн. лева. Установено е, че за периоди има печалба за групата от над 100 хил. лева месечно. Печалбата се е разпределяла между членовете на групата съобразно ролята и функциите им. Групата е действала от началото на 2017 година на територията на цялата страна.

В състава на групата влизали лица, живущи в различни населени места на страната. Между тях е изградена строга организация и разпределение на функциите и ролите им в организираната престъпна група“, коментира прокурор Сийка Милева. Тя припомни, че на 12 юни беше проведена мащабна специализирана полицейска операция под надзора на Специализираната прокуратура в областите Русе, Велико Търново, Смолян и Благоевград, където беше неутрализирана престъпната група.

„Ръководителят на групата беше създал строга организация по закупуването на голямо количество тютюн на листа. След което този тютюн се омекотявал, ароматизирал и нарязвал от резачи. Транспортирането се е осъществявало от други лица в групата, които са изпълнявали куриерски функции“, обясни прокурорът.

„Тютюнът се е продавал в разфасовка от 1 кг на цена 45 лева“, поясни Милева и допълни, че по закон акцизната ставка за кг тютюн е 152 лева. „Парите се изплащали към ръководителя на групата лично, в по-редки случаи по банков път или чрез системите за бързо разплащане. Установена е книжарница в Гоце Делчев, където се поръчвали етикети с надписи на известни марки тютюнопроизводители“, каза още говорителят на Специализираната прокуратура.

Част от обвинените са задържани в момент на производство на нелегалната стока. Готовата продукция е била разпространявана в разфасовки по 1 кг – в пластмасови прозрачни кофички.

По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени десетки адреси и автомобили. Иззети са над 360 кг готов тютюн за пушене, както и неголямо количество наркотични вещества.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини