Ударените кабелни оператори ощетили три големи телевизии с над 10 млн. лв. само за два месеца

  • 14 юни 2019 11:40

  • 8052
  • 19
©

Вчера бяха осъществени видими действия на държавните органи срещу извършени престъпления срещу интелектуалната собственост. Проверени бяха 5 кабелни оператори на територията на Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански, Дупница. Тези нарушения касаят авторските права, както и данъчни престъпления.

Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, която разкри подробности за вчерашната акция срещу кабелните оператори. "Това, което установяваме и разследваме, е една схема за престъпления срещу интелектуалната собственост и данъчни престъпления. Цифрите ни дават основание да твърдим, че над 700 000 души, абонати на тези кабелни оператори, са в сивия сектор и държавата не знае за тях. По този начин се укриват данъци", каза още тя.

"Преди повече от 2 месеца при нас и в ГДБОП постъпиха сигнали от български телевизии и чуждестранни такива, че на територията на страната се разпространяват незаконно техните програми. Сигналите бяха проверени и достоверността им беше установена. Това доведе до спешна необходимост от създаване на един по-разширен екип, който да анализира ситуацията. Трябваше да се анализира и как да противодействаме най-добре на подобен род престъпления. Редно бе да поканим и други служби, с чиято помощ да се постигнат по-дълготрайни резултати в борбата с пиратството. Поканихме висши фигури от НАП, защото се касае за голям сив сектор в тази област. В общата ни мисия бяха поканени и представители на Комисията за регулиране на съобщенията", обяви Румяна Арнаудова.

"Във вчерашния ден явните действия бяха по три основни направления - данъчни проверки, разследване на престъпления срещу интелектуалната собственост и проверки на нарушения, констатирани от Комисията за регулиране на съобщенията. В Благоевградския район се провериха две кабелни телевизии, които обхващат почти целия Югозападен район. Там преценихме, че по-голямото престъпление е данъчното. Колегите в Бургаско също реагираха бързо и получиха разрешение за акции. Събрахме изключителен обем от доказателства. Всички те подлежат на анализ, за да прецизираме обвиненията, защото категорично ще има обвинени. Към момента няма задържани собственици на кабелни оператори. Има само един задържан айти специалист в Дупница, който се опитваше да възпрепятства проверката. При всички акции имахме затруднения от различно естество, но въпреки това операциите за нас бяха безупречни", категорична беше Арнаудова.

"Само за около 2 месеца на основните телевизии в България - БТВ и Нова, както и на HBO са нанесени щети за над 10,5 млн. лева от тези 5 кабелни оператори. Все още съществуват кабелни оператори, които си позволяват да бъдат пирати. Те извършват престъпления срещу интелектуалната собственост. Вчера бе установено, че напълно нелегално са разпространявани 60 български и чужди програми. Обществената опасност на тези престъпления е голяма, защото България беше попаднала в списък на държавите, които неглижират борбата с пиратството. Благодарение нашите усилия и тези на ГДБОП бяхме извадени от този списък през 2018 година. Сега има опасност отново да попаднем в този негативен списък. Истината е, че престъпленията срещу интелектуалната собственост са сериозни въпреки че обществото не ги счита за такива", разкри Арнаудова.

"Операцията продължава и в настоящия момент. В момента колегите контролират дали ще има възстановяване на незаконните сигнали. Наблюдението на тези 5 кабелни оператори ще продължи и занапред. Всички кабелни оператори ще бъдат проверени", закани се от своя страна началникът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев.

"Установихме, че телевизията в Сандански поддържа собствен сървър, чрез който разпространява телевизия по интернет. Всички имаме таблет, лаптоп, телефон и можем да гледаме телевизия по този начин. Този вид разпространение на телевизия придобива все по-голяма популярност, но отново ще повторя, че всички оператори в България ще бъдат проверени", обяви Явор Колев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8052 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
BOT

2019.06.15 | 14:25

19

Тези 700 000 "абонати в сивия сектор" дължат на шибаня*те по 0,10ст. Или аз нещо не разбирам от целата схема, която се опитват да пробутат или тука нещо понамирисва?

10 000 000 / 700 000 = 14,29 лв за 2 месеца
14,29 / 60дни = 0,29 ст. на ден
0,29 / 3(нова тв, бтв и hbo) = 0.09666666 ст. на ден са ощетени ревящите телевизий.

кражбата е "ОГРОМНА"

2019.06.15 | 13:33

18

ЗАЩОТО НЕ СА ПЛАТИЛИ НА ДОМУСА или ШАЙКАТА .ТОВА Е "ЖЕСТОКО " ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ВЪВ ТЕРИТОРИЯТА НА ТИКВАТА.

гражданин.............

2019.06.14 | 14:22

16

А на Валерко телевизията, която спря едни сръбски спортни канали преди 2 седмици какво я правим? Или той е от нашите и "пазител" на стабилността в държавата?????

Патилан

2019.06.14 | 15:16

17

Добре,че са тези сръбските та и ние свят да видим.Сумати оператори ги пускат.То неможе всичко на Вою,Мою,Хою,и нам си кви Гелови телевизии.Не зная кога ще спрете и Евроспорт,че излъчва немското първенство без пари и вади очите на ТВ босовете в БГ.А за българския цирк наречен футбол никога не бих дал и една стотинка.

Случки разни

2019.06.14 | 13:45

15

Купуваш си телевизия, ползваш жокер обади се на приятел и тя ти излиза безплатно. Рай! Нищо в природата не се губи, берачите на гъби ще го платят.

Дааа

2019.06.14 | 13:41

14

Някой се опитвал да гледа мачове без да плати на гелосаните телевизии.И сега всички за гушата. Защото Гела неможе да губи кинти от жалкото ни футболно театро,което предава по кабеларките си.От друга страна е хубаво това,защото малките не гледат смешниците на зеленият килим и така феновете главоломно намаляват.И накрая на стадиона ще са Перукан,Гала и техните гавази.

2019.06.14 | 12:56

13

Евроатлантическа деморатична БГ е грозна държава. Всичко е монопои,мафия,олигархия...

Georgi

2019.06.14 | 12:52

12

"СДСвинята - премиер Тиквата" - леекичко сте сбъркали деца. Бойко никога не си е връщал партийният билет и все още е член на БКП.

Освен Банкянския бивол,

2019.06.14 | 12:27

5

известен сред народа като Бойко Тиквата, на 13 юни рожден ден имаше и неговият кумир, вождът Винету, в главната роля с Гойко Митич. За разлика от дeбeлия мутренски, негоден за нищо Банкянски гъз, Гойко Митич стана Баща на 51, в отлична форма на 79г. е и игра в новия култов руски екшън "Балкански рубеж."

Поправка

2019.06.14 | 12:51

11

Пиер Брис играе Винету. не намесвай Гойко Митич, който винаги е играл истински индианец, а не предателят Винету!

Президентът на народа Радев:

2019.06.14 | 12:42

10

"Новините се представят от полуграмотни"... Демокрация е, Румба, как иначе да е.

Избраха Братискава вместо седесарска София

2019.06.14 | 12:40

9

за евро-столица на труда, бедни сме били и сме в мониторинг, не ставаме, 30г. строим седесарска демокрация, а ставаме все по-зле.

Добави коментар

Водещи новини