Условна присъда за шофьор, причинил смърт на пътя

Окръжният съд в Пловдив постанови условна присъда спрямо подсъдим за причиняване на смърт при пътен инцидент. Това съобщиха от Съдебна палата – Пловдив.

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Ивайло Ч. за виновен в това, че на 11 август 2017 г. в гр. Пловдив на бул. „Найчо Цанов“, посока изток, при управлението на моторно превозно средство - лек автомобил марка „СААБ“, е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно :

- Чл. 20 ал.2 от ЗДвП: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“.
- Чл. 21 ал.1 от ЗДвП: „При избиране скоростта на движение, на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойност на скоростта в kм/ч в населено място-50км/ч“,
и по непредпазливост е причинил смъртта на И. К./21 г./, поради което и на основание чл. 343 ал.1 б“В“ вр. чл.342 ал.1 във вр. с чл. 54 ал. 1 от НК го осъжда на три години лишаване от свобода, което наказание на основание чл. 58а ал. 1 от НК намалява с една трета, или наказанието, което подсъдимият Ивайло Ч. следва да търпи, е в размер на две години лишаване от свобода. На основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното и намалено с 1/3 наказание на подсъдимия ИВАЙЛО Ч. от две години лишаване от свобода с изпитателен срок от пет години, считано от влизането на присъдата в сила.

На основание чл. 343г вр. чл. 37 ал.1 т.7 от НК лишава подсъдимия ИВАЙЛО Ч. от право да управлява МПС за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила, като приспада предварителното отнемане на свидетелството му за правоуправление от 15.08.2017 г. до 15.02.2019 г.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание лишаване от свобода е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Коментари

  1. 2019.05.29 | 18:14

    Убиици карат автомобили, садиите толерират убиците !

    1. 2019.05.30 | 13:09

      Съдиите се сещат за справедливост само когато са лично засегнати. На оная съдиика за баща ѝ се реши проблема за няколко часа, но за обикновенните хора - условна за убиеца.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет