Искат отвод на резервен защитник по делото „Килърите”

  • 07 март 2012 19:37

  • 1425
  • 0
Искат отвод на резервен защитник по делото „Килърите”
©

Адвокат Ивета Анадолска поиска отвод на адвокат Георги Иванов, резервен защитник на Петър Стоянов от участие в съдебното производство по делото „Килърите”.

Това стана след като по време на разпита й днес, свидетелката Аринка Лупова, вдовица на застреляния във Велико Търново адвокат Петър Лупов съобщи, че има близки, които са роднини на адвокат Георги Иванов. Тяхната роднинска връзка не е пряка, но са били няколко пъти заедно преди 3-4 години - на сватба, на юбилей и помен на общи роднини. Лупова каза още, че след побоя над Лупов, извършен на 18 юни 2008 година, те не са се срещали.

Адвокат Анадолска поиска да бъдат повторени всички процесуални действия, извършени в присъствието на адвокат Георги Иванов, когато са отсъствали упълномощените защитници на подсъдимия Петър Стоянов. Делото няма да се затрудни от това, смята адвокат Анадолска. Тя припомни, че на 11 ноември 2011 г. Иванов си е направил отвод, като е заявил родствената си връзка с Лупова. По-важни от тази връзка обаче са контактите, които е имало между Георги Иванов и сем. Лупови, каза още адвокат Анадолска.

Прокурор Ася Петрова заяви, че не е налице нито една от необходимите по закон предпоставки за отвод на адвокат Георги Иванов. Искането е злоупотреба с права и цели осуетяването на съдебното производство, допълни прокурор Петрова.

След съвещание, съдебният състав не уважи искането на защитата. На първо място, не са налице основания за отвод на резервен защитник. На второ място, роднинската връзка по сватовство и контактите между сем. Лупови и Георги Иванов не дават основания на съда да констатира, че те са се намирали в близки отношения. Не може да се приеме, че оказваната от адвокат Иванов защита по отношение на подсъдимия Петър Стоянов е била некачествена. Не е налице и твърдяното от Петър Стоянов противоречие в линията на защитата с адвокат Иванов, което да е основание за отстраняването на последния.

Преди този развой на делото Аринка Лупова разказа събития от последните месеци, преди убийството на адвокат Петър Лупов. Тя заяви, че се опитва вече три години да разбере как може един съвестен адвокат, бивш следовател и бивш окръжен прокурор, да бъде застрелян в центъра на Велико Търново.

В края на заседанието съдът се произнесе по редица доказателства, искани от защитата. Подсъдимият Георги Вълев направи искане да се отложи явяването на свидетелите от Велико Търново за друго заседание, за да присъства адвокат Лъчезар Таков, който е в чужбина, но то не бе уважено. Петър Стоянов поиска подсъдимите да се запознаят със записите, направени със СРС, за да се провери дали написаното в протоколите отговаря на реалността. По това искане съдът ще се произнесе на закрито заседание.

Последвайте канала на

1425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини