Кюстендилският административен съд е отхвърлил искове на 92 души, загубили спестявания в Дупнишката каса

  • 03 май 2019 14:45

  • 599
  • 0
Кюстендилският административен съд е отхвърлил искове на 92 души, загубили спестявания в Дупнишката каса
© Getty Images/Guliver

Кюстендилският административен съд е отхвърлил искове на 92 души, загубили спестявания в Дупнишката популярна каса. Исковете са на обща стойност 3 507 267,73 лв., като сумата представлява обезщетение за причинени имуществени вреди, заедно с лихвите. 

Бившите клиенти на касата, собственост на дупничаните Георги и Ивона Близнакови са завели искове срещу БНБ по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Те твърдят, че вредите са настъпили от незаконосъобразно бездействие на административен орган - управителя на управление "Банков надзор" в БНБ. 

Кредитно-спестовната кооперация "Дупнишка популярна каса" е обявена в несъстоятелност в края на 2013 г., а спестяванията си в нея загубиха десетки дупничани. Според съдебното определение, ищците могат да защитят интереса си в хода на съдебния процес за несъстоятелност, който се гледа в Окръжен съд - Пловдив.

Жертвите на финансовата пирамида имат възможност и да претендират заплащане на обезщетение като частни обвинители и граждански ищци в делото за незаконна банкова дейност и пране на пари срещу Близнакови, което започна скоро в Окръжен съд - Кюстендил. 

Исковете са отхвърлени от Административния съд поради припокриване на материалния интерес. 92-мата загубили парите си ищци ще трябва да платят и съдебните разноски по делото. Определението на съда подлежи на обжалване.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини