Румяна Арнаудова разкри подробности за проверките на къщи за гости в страната

  • 24 април 2019 14:42

  • 5072
  • 10
© Булфото (архив)

Стартират масови проверки на къщите за гости в страната със срок от 2 месеца. Още днес се проведоха работни срещи за координация на проверките. Към настоящия момент изискахме от Държавен фонд "Земеделие" пълен списък на къщите, построени от 2011 г. насам. Това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова във връзка с проверките на къщи за гости в страната. 

"Основната проверка ще се състои в това да поискаме документите за европейските финансирания, проекти и други. Ще събираме сведения за това дали в къщите за гости се осъществява реална туристическа дейност", каза още тя. 

"От прокуратурата се съмняваме, че собствениците на част от къщите за гости са осъществявали на документи туристически дейности за първите 5 години на мониторинг. След това няма нито един регистриран турист", допълни говорителят на прокуратурата. 

"Имаме основание да смятаме, че има строителство на такива къщи на забранени територии. Има определени населени места и общини, в които не се допуска европейско финансиране, тъй като те са с развит туризъм. В село Ахелой, Поморие е забранено европейското финансиране, но около територията на селото може да се осъществи, а в дадени случаи къщите дори са по-близо до морето", разкри Арнаудова. 

"При проверките ще се иска и регистърът на посетителите и раздадените туристическите карти", коментира тя.

746 къщи за гости, построени с 202 милиона лева евросредства, и близо 100 моторни превозни средства, високопроходими джипове, АТВ-та и яхти, купени да се разхождат с тях туристи, също ще бъдат проверени от прокуратурата.

"Александър Манолев е открит и разпитан, утре ще има подробности. В началото на миналата седмица ВКП се самосезира и започна проверки. Прокуратурата обяви, че е самосезирала и КПКОНПИ. Предмет на разследването са злоупотреби с европейски средства. Изискани са разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна. В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината", допълни говорителят на главния прокурор. 

"Не получаваме съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. Служителите не желаят да свидетелстват за нас. Това е затруднението ни там. Прокуратурата ще провери и имотите на Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността", завърши Румяна Арнаудова. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
5072 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Морски

2019.04.24 | 18:59

10

Елате и вижте в Странджа колко къщи се направиха и само единици работят и то на местни хора строени с много труд.На тази руската целия живот е само схеми.Ама се наигра.Колко нагъл трябва да бъдеш ,че да нападаш другите,а ти да си в игрите от години направо няма думи.

изненадан

2019.04.24 | 17:40

9

Че то тук се цитират само тарикати от ГЕРБ ????

Генерал Решетников

2019.04.24 | 17:00

8

Бели спретнати къщурки,
с две липи отпред,
тук Елена свива хурки
с всяко евро...
и от дек на дек!

ххх

2019.04.24 | 15:41

3

Радвам се че комунягите в яростта си и в неистовото си желание за власт зачепиха тема от която няма да се измъкнат без жертви,дори повече отколкото другите...При тях,оказва се, и браковете са по сметка...десет годинки по-млад тъпкач, че и със семейни вили в екологично чист район близо до плажа. Комунистически морал в действие!!!

2019.04.24 | 16:25

7

Ами и за това народа има поговорка - " Вола рие, на гърба му пада."

2019.04.24 | 15:44

5

Ама кой им разреши да строят в забранен район,че там туризма е силно развит?-Дали не е бившия кмет на Царево Петко Арнаудов-известен комуняга....

Гостоприемните по морето

2019.04.24 | 15:57

6

само седесари.

2019.04.24 | 15:31

2

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ 
ПАРТИЯ " ВЪЗРАЖДАНЕ "
ГЛЕДАИТЕ ГО В " Ю ТЮБ "
Затвор за виновните за сегашното положение на държавата.
30 годишен геноцид.

2019.04.24 | 15:42

4

Патерицата на Нинова и сие...

Ще изгорят доста седесарски търтеи,

2019.04.24 | 15:11

1

собственици на публични и игрални домове.

Добави коментар

Водещи новини