Апелативният спецсъд оправда за безстопанственост Христо Ангеличин

22 април 2019 14:40

Апелативният спецсъд оправда за безстопанственост Христо Ангеличин
© МВнР (архив)
362 0

Апелативният спецсъд оправда бившия зам.-външен министър от кабинета "Борисов 2" Христо Ангеличин за безстопанственост.

Тричленен състав, оглавяван от съдия Галя Георгиева, отмени наложената му на първа инстанция условна присъда от 2 г. с 4-годишен изпитателен срок. Ангеличин е подсъдим за това, че като зам.-министър не упражнил контрол върху работата на директорите на Дирекция "Бюджет и финанси", Дирекция "Сигурност" и Дирекция "Управление на собствеността и материалнотехническо осигуряване" във Външно. От това настъпили щети за 214 709 евро.

Според обвинението това била цената на 12 телефонни централи, закупени от фирма "Балкантел" на завишени цени. Реални щети обаче няма, тъй като парите били върнати на министерството. Осъдителната присъда, която бе обявена от второинстанционния съд за незаконосъобразна, бе прочетена от съдия Вилислава Ангелова.

Разследването на прокуратурата започна след сигнал на депутата от БСП Кристиан Вигенин, който бе външен министър в правителството на Пламен Орешарски. Окончателна дума по делото ще има Върховният касационен съд, ако прокуратурата реши да протестира присъдата, предаде Дир.бг.

Срещу Ангеличин има и друго дело за т.нар. самолетни билети, по което е съпроцесник с Даниел Митов. На първа инстанция Ангеличин получи 4 г. затвор, а Митов беше оправдан. Предстои делото да се решава в апелативния спецсъд.

Филип Епитропов
362 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини