Прокурор Виолета Радева: Спряхме пратка от над 1 тон кокаин за Европа през 2018 г.

  • 25 март 2019 19:57

  • 1831
  • 1
Прокурор Виолета Радева: Спряхме пратка от над 1 тон кокаин за Европа през 2018 г.
© Getty Images/Guliver (архив)

Пратка от над 1 тон кокаин, предназначен за нарколаборатории в цяла Европа са успели да пресекат в сътрудничество магистратите от Окръжната прокуратура във Варна и митническите власти през миналата година. Товарът е трябвало да пристигне от Перу и Боливия, за да достигне до Холандия, Белгия и Обединеното кралство. Това заяви по време на отчетно събрание на институцията прокурор Виолета Радева, предаде агенция "Фокус" 

„Важното е, че бяха задържани организаторите на този канал, а не български граждани, използвани в схемата без да знаят“, обясни тя за двамата холандски граждани, процесът срещу които вече е в ход.

Прокурор Радева допълни, че действително държавното обвинение е работило по случая в много разширено взаимодействие със структурите на митницата, на Евроджъст и ДАНС.

„Действително се касае за много мащабен трафик на наркотици и прекурсори. Същевременно имаше контролирана доставка за пръв път в страната, но и за цялата структура на Евроджъст на огромно количество прекурсори. Преди това имаше две срещи в Хага, където бяха събрани прокурори от Холандия и Белгия. Този товар беше предназначен за там. На тези срещи бяха координирани тези действия. Това за пръв път се случва в историята на Евроджъст, тази контролирана доставка през територията на пет държави“, поясни прокурорът. 

По нейни думи подценяването на българските служби и митническите власти, е изиграло лоша шега на задържаните холандски граждани. В момента процесът срещу тях е в съдебна фаза. Те сами са предложили споразумение на прокуратурата за седем години затвор, но лично прокурор Радева е отказала.

„За това наказание са предвидени наказания между 15 и 20 години „лишаване от свобода“ и от 200 000 до 300 000 лева глоба. Моето решение беше, че отсъждането на наказания „лишаване от свобода“, по-малки от 10 години, противоречи на закона и морала. Поради което прокуратурата не се съгласи на споразумение“, обясни прокурор Радева.

Тя допълни, че от тук нататък делото продължава по общия ред с разпити на свидетели и вещи лица. Има и защитени свидетели по случая. Още на следващо заседание ще бъде разпитан такъв свидетел.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1831 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
всички медии са на бкп и дс

2019.03.25 | 21:20

1

това променя ли турбо-кражбите и зверския обир на ктб, другарко!?!? всички облажиха здравата - щом никой не прави нищо 4 години вече....

Добави коментар

Водещи новини