Прокуратурата в Габрово няма да образува наказателно производство заради побоя между ученички

  • 22 март 2019 12:43

  • 283
  • 1
Прокуратурата в Габрово няма да образува наказателно производство заради побоя между ученички
© Getty Images/Guliver (архив)

Районната прокуратура няма да образува наказателно производство спрямо 15-годишното момиче, което на 10 март в центъра на Габрово нанесе побой над малолетна ученичка. Материалите по случая са изпратени на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община Габрово за прилагане на възпитателни мерки спрямо момичето, проявило агресия. Това съобщиха днес от прокуратурата.

Преписката е образувана от прокуратурата след самосезиране по повод публикации и излъчен видеорепортаж, обясниха от прокуратурата. В хода на проверката било установено, че 15-годишното момиче и 13-годишната пострадала са били приятелки, но отношенията им се влошили. На 10 март момичетата се срещнали в централната градска част. С тях били и трима други техни познати ученици.

При срещата по-голямото момиче, ученичка в Професионалната гимназия по туризъм в Габрово, заявило, че ще набие бившата си приятелка, защото интригантствала и се опитвала да я скара с нейни приятели. Започнала да нанася удари с ръце и крака по тялото на 13-годишното момиче, съборила го на земята, продължила да го удря и рита по тялото и главата. През цялото време пострадалата не отговаряла на ударите, а само молела да не я бият. Побоят бил заснет от други момичета по настояване на извършителката. При него на 13-годишното момиче са причинени леки телесни повреди. 

Проверката по случая е установила достатъчно данни за извършено престъпление по член 131 от Наказателния кодекс, който третира причиняване на телесна повреда над малолетно лице по хулигански подбуди, посочиха от прокуратурата. Техните съображения са, че към момента на извършване на деянието агресивната ученичка е била непълнолетна, не се води на отчет към Детската педагогическа стая, не са ѝ налагани и възпитателни мерки. Предвид възрастта на извършителката и липсата на други съществени противоправни прояви прокуратурата намира, че деянието е извършено поради лекомислие, без достатъчно добра преценка за неговата обществена опасност и последиците от него в обществото.

Прокуратурата е счела, че спрямо непълнолетното момиче могат да бъдат приложени възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжна прокуратура. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.22 | 17:41

1

а аз мога ли ПОРАДИ ЛЕКОМИСЛИЕ да ви...

Добави коментар

Водещи новини