Сутеньори минават гратис с година затвор

  • 13 март 2019 07:18

  • 1174
  • 2
Сутеньори минават гратис с година затвор
© gettyimages

Сутеньори, които склоняват към проституция и изнасят жени в чужбина, се разминават с присъди от по година затвор. Това показват данните на НСИ, МВР и прокуратурата.

Според цифрите за последната отчетна година, която е 2017-а, в затвора с ефективни наказания са попаднали 38 души.Техните дела са били водени с месеци и дори с години, но съдът ги е оставил зад решетките. По-голямата част – 32-ма души, са останали в затвора с присъди от една до три години според статистиката. По-точно проучване обаче показва, че масово санкциите са от по година зад решетките, която автоматично се намалява при работа и добро поведение и така сутеньорите напускат зандана още по-рано. Най-тежките присъди са постановени едва за трима души, които са били осъдени на по шест години затвор, пише Монитор.

Утежняващото вината обстоятелство обаче се дължи на насилието, което са упражнявали върху жертвите си. Те са ги дрогирали, изнасилвали и изкарвали със заплахи зад граница, за да могат да изкарват пари от тях. И трите случая на най-тежки наказания са свързани с международни акции, при които чужди служби са спомогнали за разбиването на престъпните групи, в които участие са имали българите.

За първите три месеца на миналата година досъдебните производства за трафик на хора, по които работи прокуратурата, са били 230. Година по-рано производствата за този вид престъпления са били 325, от които 86 нови.

Една от най-големите разбити групи, в които са взели участие служби от други страни, е заловена в началото на лятото миналата година във Франция и Германия. При акцията тогава бяха натръшкани десет сводници, експлоатирали няколко десетки българки в Източна Франция от 2015 г. насам. Петима сводници са били задържани в България, а трима в Германия с европейска заповед за арест. Останалите са били изловени във Франция, която е настоявала за техния арест. Искането е дошло от Специализирания междурегионален съд за борба с организираната престъпност в източния град Нанси. Двама сутеньори, арестувани близо до френския град Анси, са били обвинени в сводничество при утежняващи вината обстоятелства, пране на пари в рамките на организирана престъпна група, трафик на хора и участие в престъпна група. Те са изпратени в ареста и може да получат до 20 години затвор, но ако бъдат съдени от френски съд.

Отново според статистиката, зад граница са били изведени основно жени на възраст 25 години или малко по-големи. От тях всяка трета попада във възрастовата категория 18 - 24 години, а около 20% пък са малки момичета на възраст 12 - 17 години. Има и малък процент, които са изнесени за сексуални робини, преди да са навършили 11 г.

Световната статистика отчита, че Румъния и България са сред основните страни на произход на трафик на хора в Европа. А причините са бедността, социалното изключване и отпадането от училище. Това става ясно от представен доклад по време Европейския ден за борба с трафика на хора. От данни на МВР пък става ясно, че България е сред страните с най-висок относителен дял на жертвите на трафик на хора спрямо общото население в дадена страна, като този дял е изключително висок особено сред жените. 13 жени на 100 000 души стават жертва на трафик, което е повече от 5 пъти над средната стойност за Европейския съюз. Компания в челото на негативната класация ни правят съседна Румъния и Холандия, потвърждават и от вътрешното ведомство.

Причина за попадане в капана най-често е ниският икономически статус, невъзможността за реализация и ниското образование. По данни на МВР жертвите на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са основно млади жени, предимно от малцинствен произход, нискообразовани и в затруднено материално положение. Поради невъзможност за реализация в други икономически сфери те са привлечени от възможността за значителни доходи и по-висок стандарт на живот зад граница. Преобладават жертвите от районите на Плевен, Сливен, Пловдив и Пазарджик. Според вътрешното министерство съществува видимо разграничение между профилите на жертвите по отношение на различните видове трафик, в които те биват въвлечени. Най-ясно отликите биха могли да бъдат отчетени при елитната, уличната и клубната сексуална експлоатация. В елитната и клубната проституция често биват въвличани момичета и жени от български произход с добър, дори висок социален статус, произхождащи от здрави семейства, образовани, владеещи чужд език или езици. Принудени да проституират на улицата биват момичета и жени най-често от ромски произход, живели в нездрава семейна среда, с нисък социален статус и ниско или без образование. Това сочат данни от стратегия на МВР за борба с трафика на хора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1174 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
т

2023.05.31 | 11:49

2
боклук
Иван

2019.03.13 | 07:58

1

Мръсни корумпирани съдии.Смърт за тях и за мангалската сган която закрилят

Добави коментар

Водещи новини