5 години затвор за опит на измама на мъж, представял се за социален работник

  • 28 февруари 2019 16:07

  • 414
  • 0
5 години затвор за опит на измама на мъж, представял се за социален работник
© Pixabay

Районен съд – Бургас наложи наказание от 5 години „лишаване от свобода“ Велко М. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Бургас.

Той е обвинен за това, че на 24 януари 2014 г. в Бургас, в условията на опасен рецидив с цел да набавят за себе си имотна облага е възбудил и поддържал в заблуждение възрастен мъж, като се представил за длъжностно лице, а именно, че е социален работник и му заявил, че ако изтегли всичките си спестявания същия ще му ги удвои с европейски пари, като с това му причинил вреда в размер на 8650 лева, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини – престъпление по чл.211, вр. чл.210. ал.1, т.1, вр. ла.209, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б. „а“ и „б“, вр. чл.18, ал.1 от НК. На 24.01.2014 г., около 10.00 часа пострадалият се прибирал към дома си.

В района на бившия интернат бил застигнат от Велко М, който попитал пострадалия дали не го познава. Пострадалият му казал, че не го познава, но Велко М. продължил да му говори, че е бивш полицай и е работил в Първо районно в Бургас. Пострадалият му казал, че той също е работил в Първо районно. След това двамата продължили да вървят в посока бул. „Демокрация“. Докато вървели подсъдимият казал на възрастния бургазлия, че сега е социален работник и можел да му удвои парите, които имал в банка.

Подсъдимият обяснил също така, че тези пари, които щял да му даде били европейски. Пострадалият нямал намерение да ходи до банката, но Велко М. настоял. Пострадалият се съгласил да отиде и да изтегли спестяванията си, което и направил.

Подсъдимият не влязъл в банковия клон, като заявил, че ще отиде да види една болна жена и след това ще чака пред банката. По същото време на бул. „Демокрация“ се намирали трима полицейски служители. Те забелязали криминално проявения Велко М. и решили да изчакат, за да проследят какво ще се случи. След като пострадалия излязъл от банковия клон и бил пресрещнат от подсъдимия служителите на реда отишли при тях и задържали Велко М. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор. Присъдата на Районен съд – Бургас, която е постановена по реда на съкратеното производство, може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в града.

Последвайте канала на

Novini.bg
414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини