Наследници на земи осъдиха България в Страсбург за над 1 млн. лв.

  • 29 февруари 2012 15:54

  • 1576
  • 4
Наследници на земи осъдиха България в Страсбург за над 1 млн. лв.
©

Българските власти трябва да върнат до 3 месеца 848 декара земя на законните им собственици или да им изплатят обезщетение от 1.081 млн. лева. Това е решил Европейският съд за правата на човека в поредното дело за неизпълнение на реституционни претенции срещу България.

Рекордното обезщетение от 562 147 евро е присъдено на наследниците на едър земевладелец от Благоевградско, съобщи в. "Труд". То е за това, че повече от 10 години държавата не изпълнява съдебно решение за реституция на 84,65 хектара земи до с. Българчево и на 2000 кв. метра в Благоевград.

Преди 1944 г. Ибрахим Мутишев притежавал над 104 хектара земи и след 1991 г. наследниците му поискали държавата да им ги върне. След 10 години разправии с поземлената комисия в Благоевград окръжният съд в града се произнесъл в тяхна полза. Оттогава до днес наследниците на едрия земевладелец от турски произход са получили само малка част от имотите си. Те все още чакат да им бъдат върнати 84,65 хектара ниви и 2 дка в Благоевград.

Още през 2009 г. Европейският съд излезе с решение, че правото им на собственост е нарушено драстично. Държавата имаше над 3 години, за да се споразумее с тях, но не го направи. Така се стигна до вчерашното решение, с което съдът в Страсбург им присъжда компенсациите. Наследниците поискаха над 6 млн. евро.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1576 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
AJ4A

2012.03.01 | 23:59

4
А виновниците за страданието на хората и за нанасяне на щета на държавата над 1 милион лева ще продължат да "правораздават" и да прибират по 20 брутни заплати при пенсиониране!!!!! Такива трябва да бъдат изхвърлени от държавните постове, които заемат, без да имат право повече да работят работа на издръжка от държавния или общинския бюджет!!!!! Но както се казва ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ПРИОРИТЕТИ, а в България ПРИОРИТЕТНО СЕ "ВНИМАВА" НЯКОЙ "СЛУЧАЕН" ДА НЕ ВЗЕМЕ ДА ЗАБОГАТЕЕ, ДА НЕ Е ФАКТОР В ДЪРЖАВАТА, ИКОНОМИКАТА ИЛИ В ОБЩЕСТВОТО, ЧЕ ДА НЕ МЪТИ ВОДАТА НА БОЛШЕВИШКИТЕ КАРИКАТУРИ, НАРОЧЕНИ ЗА НОВИЯ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ И БИЗНЕС "ЕЛИТ" НА ДЪРЖАВАТА!!!!! Неграмотни или слабограмотни пролетарии, които не могат на две магарета купчина слама да разделят, но с претенции да са елита на нацията и да определят кой какво да притежава, кой колко да има, кой какво да работи и т.н.!!!! Време е да бъдат изхвърлени от постовете, които заемат и да бъдат изправени пред съд за делата си!!!!! По подобие на санкциите среку Беларуските съдии, ЕС, САЩ, Япония, Канада, Австралия и всички цивилизовани държави по света трябва да издадат ЗАБРАНА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ И СЪДИИ, УПРАЖНЯВАЛИ И УПРАЖНЯВАЩИ ПРОИЗВОЛ НАД НАРОДА ДА ПЪТУВАТ В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ДЪРЖАВИ!!!!! Рано или късно това трябва да се случи и вярвам, че ще се случи!!!!
.

2012.03.01 | 23:47

3
Това лично за мен е доклад за това до колко българските съдилища си вършат работата! Т.е. НЕ ВЪРШАТ НИКАКВА РАБОТА!
.

2012.02.29 | 22:38

2
Или поне никаква законна работа!
Мариян

2012.02.29 | 22:38

1
Ехххх, колко е богата тая наша ДЪРЖАВА!

Добави коментар

Водещи новини