Председателят на ВАС: Има строителна забрана за плаж Корал от 2018 г.

  • 02 февруари 2019 15:24

  • 735
  • 0
Председателят на ВАС: Има строителна забрана за плаж Корал от 2018 г.
© Министерство на туризма

На плаж Корал не може да се строи нищо, дори и да има разрешителни. Причината е, че има действаща забрана за извършване на строителни и монтажни работи, наложена през 2014 г. със заповед на министъра на околната среда и водите. Заповедта е обжалвана във ВАС от инвеститори, собственици на парцели в района на плаж Корал. Със свое решение № 2428 (адм. дело 14761/2017) от 26 февруари м.г. ВАС окончателно потвърждава строителната забрана. Това съобщи председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред БТВ.

Строителната забрана е въведена, за да се приведат инвестиционните проекти в съответствие със сега действащите изисквания на Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Разрешителните за строителство в района на Корал са били издадени през 2006-2007 г., когато са действали други закони. Сега е необходимо да бъдат преминати съответните съгласувателни процедури.

Междувременно РДНСК – Бургас е поискала да обявим разрешителните за нищожни. Това е възможно обаче само, ако са допуснати груби нарушения . Например, ако е трябвало да ги издаде главният архитект на Царево, а разрешителните са издадени от главния архитект на София. Другото условие за нищожност е, ако се установи, че те въобще не е трябвало да бъде издадени, например, ако тази територия е била защитена, какъвто не е въпросният случай с Корал, обясни съдия Чолаков.

Държавата късно започна да мисли за дюните. В момента всяка една дюна е изключителна държавна собственост, и ако попада в имот, държавата трябва да предприеме процедура за отчуждаването на тази собственост, коментира още съдия Чолаков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини