Зам.-главният прокурор се извини на родителите на загинали на пътя деца

  • 28 февруари 2012 15:30

  • 669
  • 1
Зам.-главният прокурор се извини на родителите на загинали на пътя деца
©

В отговор на обществената реакция по повод казаното от мен в сутрешния блок на новините на БНТ по темата за наказуемостта на шофьорите, причинили смърт на пътя, бих искал да поднеса искрените си извинения към родителите, загубили децата си при пътнотранспортни произшествия. Съжалявам, че думите ми бяха разбрани неправилно, моя е вината, че не се изразих добре.

Това казва в специално изявление заместник главният прокурор Валери Първанов, съобщава "Дневник". Поводът - за неговата оставка настояха родители на деца, убити или пострадали при катастрофи, както и родителите на децата, убити в Симеоновград. Те изпратиха отворено писмо до президента, премиера, Висшия съдебен съвет, омбудсмана, главния прокурор и министъра на правосъдието. Причината бяха думите на Валери Първанов пред БНТ миналата седмица - той обяви, че прокурори и съдии дават условни присъди на виновните убийци по пътищата, защото затворите в страната били препълнени. "Как да ви отговоря - в момента българските затвори имат капацитет от 4 хиляди души, а изтърпяват наказание 11 хиляди.Колко според вас трябва да бъдат лишените от свобода", каза Валери Първанов в ефир в присъствието на Нели Петрова - майка на 20-годишната Лора, която бе прегазена на пешеходна пътека във Варна, и председателя на асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. "Вижте сега, това са житейски неща. Нали се сещате, че това е държавна политика", добави зам. главният прокурор, след като поясни защо прокурорите не искат по-високи присъди в подобни случаи.

"Като човек и баща аз съм изцяло съпричастен към трагедията на пострадалите семейства. Разбира се, че не приемам за нормално и редно деца, и изобщо хора, да загиват при подобни обстоятелства", подчертава зам.-главният прокурор. Авторите на откритото писмо се възмутиха от думите му: "Деца загиват и при други обстоятелства, госпожо. Казах ви - и други родители са във вашето положение. Загиват деца и при други обстоятелства."

"Убеден съм, че прокуратурата е длъжна да защитава със средствата на закона живота и здравето на гражданите. Затова съм посветил 33 години от живота си на тази професия и никога досега не съм давал повод да бъда смятан за "безчовечен" и "арогантен". Точно затова работих активно за формиране позицията на прокуратурата по тази болезнена и проблемна тема. Точно затова представих нашите идеи за бърз съдебен процес по отношение на водачите грубо нарушаващи правилата за движение, шофиращи след употребата на алкохол или наркотици, както и за въвеждане на механизъм за по-строги наказания", казва днес зам.-главният прокурор.

"Искам ясно да заявя, че съм работил и ще продължа да работя в защита на обществения интерес", завършва изявлението му.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
669 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.02.29 | 09:07

1
да му умрат децата на това говедо

Добави коментар

Водещи новини