Прокуратурата разкри подробности за корупцията в 4-то РПУ (обновена+видео)

  • 25 януари 2019 11:43

  • 7014
  • 8
Прокуратурата разкри подробности за корупцията в 4-то РПУ (обновена+видео)
©

Групата е действала на територията на 4-то РПУ. Към момента са повдигнати обвинения на четирима от задържаните за ръководене на организирана престъпна група. Дейността им е била да изнудват десетки дребни търговци, които са плащали т.нар. такса "спокойствие", за да не се извършват полицейски проверки, както и предупреждавани за предстоящи такива. Става дума най-вече за наргиле-барове, автокъщи, питейни заведения и търговски магазини. Това заяви на брифинг пред журналисти административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров във връзка със заловените служители от 4-то РПУ, предаде репортер на Novini.bg.

,,Лицата са задържани в момент на получаване на сумата от 2000 лева, като първоначалната уговорка е била за сумата от 2000 евро. Разбира се, задържаните започнаха да ни обясняват как са били натопени, как парите им били подхвърлени. Някак стана така, че се превърнахме в държавата на подхвърлените пари'', обясни още Петров.

,,При нас информацията за този вид дейност постъпи септември или октомври. В тази връзка искам да подчертая, че работихме много сериозно с колегите от СДВР и с други служби за сигурност. Така че залавянето на тази група е резултат от действията на няколко служби. Използвахме СРС-та и помощта на наши сътрудници'', коментира по темата директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР старши комисар Румен Ганев.

,,Началникът на сектор "Икономическа полиция" в 4-то РПУ е ръководителят на престъпната група. Искам да отбележа и това, че една трета от служителите в този сектор не са се поддали на опитите да бъдат вербувани и да оцапат ръцете си с вземане на подкупи. По случая дотук имаме множество доказателства, разполагаме и със свидетели. На тази етап разследваме имотното състояние на задържаните, тъй като имаме информация, че разполагат с доста завишен стандарт на живот на стойност десетки хиляди лева. Така че ще им бъдат направени данъчни ревизии в качеството им на физически лица'', разясни единият от наблюдаващите прокурори по делото.

,,Както стана дума, за една трета имаме доказателства, че не участват в такива практики, поради което те са били изолирани от работата на сектора. Членовете на престъпната група са преценявали "потенциала" на всеки един от колегите си, за да разберат доколко всеки би бил настроен за подобни действия. Служителите, които не демонстрирали интерес, били препращани на работа по други линии с сферата на образованието, банките... тоест сектори, в които не биха могли да изнудват за пари. По този начин те били изолирани от главната дейност на ръководството'', посочи още прокурорът и допълни, че въпросната група действа от началото на 2017 година, а следенето им е започнало през ноември 2018 г.

Извън темата за корупцията в 4-то РПУ Димитър Петров съобщи, че Николай Банев ще бъде допуснат до погребението на баща си, като за целта ще бъде конвоиран до Хасково.

Последвайте канала на

Владимир Василев
7014 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Антонио

2019.01.25 | 13:48

7

Антонио Апостолов който е един от задържаните твърди че чичо му е Младен Маринов и че той го е уредил на работа и го покровителства. Моля да има официално изявление по въпроса

М.М.

2019.01.25 | 20:13

8

В момента правя официално изявление върху майка ти.

е

2019.01.25 | 13:46

6

Това което правеха навремето ВИС и СИК сега го върши полицията..

Там където мафията си има държава

2019.01.25 | 13:12

4

най-доброто ченге е мъртвото ченге!!!

2019.01.25 | 13:38

5

да, за Русия става въпрос

Радев

2019.01.25 | 12:19

3

А в по малките градове ако знаете какви ги вършат ще се хванете за главата. Там са се обвързали и със съдебната власт. Национален проблем.

Седесарските бандити на мутренската власт

2019.01.25 | 11:58

1

На снимката.

2019.01.25 | 12:13

2

яж на путин пут*ата

Добави коментар

Водещи новини