Съдът отхвърли искането за условно предсрочно освобождаване на мъж с 20-годишна присъда за убийство

  • 16 януари 2019 16:29

  • 724
  • 0
Съдът отхвърли искането за условно предсрочно освобождаване на мъж с 20-годишна присъда за убийство
© Pixabay (архив)

Състав на Варненския окръжен съд не уважи искането за условно предсрочно освобождаване на Марин Иванов, които изтърпява присъда от 20 години затвор за грабеж придружен с убийство.

Това съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд и припомниха, че на 14 март 2004 г. тогава 20-годишният Марин Иванов, живеещ в Каменар, решава да извърши грабеж в някои от вилите в близката местност „Пчелина“. Първоначално мъжът прониква в къща, от която присвоява вещи и техника на стойност 189 лв. Сред това решава да се отправи и към съседната къща. Междувременно, обаче собственичката на ограбената вила се събужда от шума. Вижда, че извършителят се опитва да проникне и в съседната къщата и телефонира на съседа си, за да го предупреди.

През това време Марин Иванов успява да влезе във втория имот. При опит да провери какво се случва в къщата му, собственикът е нападнат с метален прът. Вследствие на нанесените му над 20 удара, предимно по главата, мъжът умира. Притеклите се на помощ съседи, успяват да задържат извършителя. Присъдата по делото е произнесена от Варненския окръжен съд през декември 2004 г. и е потвърдена от по-горната инстанция. Преди убийството, като непълнолетен Марин Иванов, е имал присъда за извършени грабежи. Към момента 36-годишният мъж е излежал в затвора 16 години и 5 месеца.

Според становището на ръководството на Варненския затвор, той не е дал доказателства за своето поправяне. Днес от прокуратурата посочиха, че е изпълнена само една от необходимите предпоставка за условно предсрочно освобождаване – осъденият да е изтърпял половината от наложеното наказание.

Пред съда в своя защита Марин Иванов посочи, че съжалява за извършеното престъпление. Варненският окръжен съд допусна искането за разглеждане, но след като се запозна с представените комплексни оценки от Затвора, го остави без уважение.

Съдът прецени, че не са налице категорични доказателства за втората изискуема предпоставка за условното предсрочно освобождаване – положителна промяна в осъдения по време на изтърпяване на наказанието. В този случай, Марин Иванов може да подаде нова молба не по-рано от шест месеца от деня на влизането в сила на определението, което може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

Филип Епитропов
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини