ВАС отмени окончателно промените в плана за "Пирин"

  • 16 януари 2019 14:34

  • 608
  • 4
ВАС отмени окончателно промените в плана за "Пирин"
© Novini.bg

Върховният административен съд отмени окончателно промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Делото бе образувано по жалби - на Министерския съвет, на министъра на околната среда и водите.

До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли, че с промените в плана за управление на парка са нарушени разпоредби от българското и международното право. Според съда, който се опира на Закона за защитените територии (ЗЗТ), се допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка.

Петчленният състав смята, че не са спазени и изискванията на директивата за екологичните оценки.  Промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието. Поради това е било задължително участието на обществеността да се реализира и чрез процедурите по екологична оценка и оценка за съвместимост, пише съдът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
608 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Асен

2019.01.16 | 18:52

4

Явно зеленото престъпно лоби у нас е по-силно от здравия разум!

2019.01.16 | 16:13

3

Независимият Български съд, винаги е издавал неадекватни решения. Вместо да се развива туризма в България, спъват всичко до което се опрат. Нали икономиката ни е вързала и цъфнала, ами ще слагаме и прът в колелото на туризма.

Елена Е

2019.01.16 | 15:44

2

Тия от ВАС явно са позеленяли, нямам друго обяснение...

Катерина

2019.01.16 | 15:14

1

Не вярвах и все още не мога да повярвам, че съдът е взел такова пагубно решение за Банско. Жалко, че съдиите не помислиха за хората, които имат желание да карат ски в Банско и на които им се налага да чакат на километрична опашка

Добави коментар

Водещи новини