ВСС отказва да защити съдиите от нападките на Цветанов

  • 27 февруари 2012 15:45

  • 774
  • 0
ВСС отказва да защити съдиите от нападките на Цветанов
©

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказва да подкрепи съдиите във връзка с нападките на изпълнителната власт, стана ясно от изказване на председателя на етичната комисия към съвета Цони Цонев на среща с неправителствени организации, предаде "Правен свят".

Преди около две седмици съдии от София поискаха в писмо съветът да спре да бездейства и да защити гилдията от "обругаването", на което е подложена заради неспиращите нападки на вътрешния министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа. Цонев обаче обяви, че те трябва да забравят за такава подкрепа. "ВСС няма да започва война с други институции. Има и други начини", заяви Цонев и по думите му тези начини са "разговори, диалог". Заедно с това обаче стана ясно, че кадровият орган на Темида не води нито разговори, нито е в диалог с представители на изпълнителната власт. Според съдиите съветът трябва да даде институционален отговор "на онези представители на изпълнителната власт, които се намесват в работата на съдебната система. Още повече, че по закон ВСС е задължен да осигурява независимостта на съдебната власт", пише в писмо, подписано от над 80 съдии.

От срещата днес стана известно, че в съвета са постъпили писма на магистрати от всички столични съдилища и от районния съд във Варна и Димитровград. Те също настояват ВСС да защити независимостта на съда от нападките на изпълнителната власт, пише "Дневник".

Според друг член на съвета - Божидар Сукнаров, всеки съдия, прокурор и следовател сам трябвало да отстоява своята независимост. Той смята,че атаките не идвали само от изпълнителната власт, но и от други места, включително и от медиите. Според члена на ВСС Радка Петрова става въпрос за лични нападки и затова ВСС няма да се намесва. Съветът се доверява на МВР за твърдението, че полицейски операции не се кръщават на имена на съдии. Преди месец ведомството, оглявявано от вътрешния министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, проведе операция "Р.А.Л.И.Ц.А."

Неофициално се заговори, че заглавието на операцията е препратка към името на съдия Ралица Манолова от Софийски градски съд, която миналата година пусна Валентин Янев - Вальо Бореца. Той беше задържан отново по време на операцията. Официалната версия на МВР е, че Р.А.Л.И.Ц.А. е абревиатура, която описва качествата на задържания - "Р - рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А – анархия".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини