Апелативният спецсъд остави под домашен арест Десислава Иванчева

  • 08 януари 2019 18:36

  • 1050
  • 2
Апелативният спецсъд остави под домашен арест Десислава Иванчева
© Булфото (архив)

Апелативният спецсъд реши в закрито заседание, че потвърждава определението на долната инстанция, с което се променят мерките за отклонение на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, обвинени за подкуп. От това следва, че към момента тримата подсъдими ще продължат да бъдат под домашен арест, докато трае делото срещу тях.  Това става ясно от определение на Апелативния спецсъд публикувано на официалната му страница в интернет.

То е окончателно и не подлежи на протест или обжалване. Според апелативните съдии връщането в ареста би било проява на прекомерна строгост спрямо тримата подсъдими и би "предизвикало изключителен стрес, което е неоправдано, независимо от размера на предвиденото наказание за разследваните престъпления". 

В мотивите към определението се отбелязва още, че престоят в ареста за тримата досега се равнява на почти девет месеца. Според съда опасността от извършване на ново престъпление е намаляла, което позволява и по-лека мярка за неотклонение на тримата.

Съдиите взимат под внимание още и факта, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са под домашен арест от 22 декември 2018 г. и досега няма данни да са нарушили мярката.

Апелативните съдии обаче посочват, че не споделят констатациите на първата инстанция, че здравословното състояние на подсъдимите било "значително увредено". И допълват, че установените по експертен път здравословни проблеми не бива да бъдат преекспонирани. 

Според съдиите все още има обосновано подозрение, че тримата подсъдими са извършили престъплението, за което са обвинени.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1050 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Георги

2019.01.08 | 19:38

2

Държава заобиколена от подкупи и корупция .

Кирумпирани съдии

2019.01.08 | 19:35

1

Тези нагли изнудвачки са си за ареста.

Добави коментар

Водещи новини