Привлякоха като обвиняем мъжа, стрелял по библиотеката в Плевен в новогодишната нощ

  • 07 януари 2019 14:02

  • 495
  • 0
Привлякоха като обвиняем мъжа, стрелял по библиотеката в Плевен в новогодишната нощ
© Getty Images/Guliver (архив)

Районната прокуратура в Плевен привлече като обвиняем стрелецът в новогодишната нощ срещу сградата на Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в областния град, съобщиха от прокуратурата.

При инцидента нямаше пострадали, но бяха нанесени материални щети - счупена бе фирмената табела на библиотеката, четири витринни стъкла и стъклопакет на входна врата. Сигналът за стрелбата дойде 10 минути след полунощ на 1 януари. При огледа на местопроизшествието полицията иззе веществени доказателства. 

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 216, ал.1 от НК - унищожаване и повреждане на чуждо имущество. За него се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години, посочват от прокуратурата.

Извършителят на деянието бе установен на 4 януари - 66-годишен мъж, пенсионер, бивш учител по английски език. "Извършителят няма регистрирани криминални прояви до момента, не е осъждан, със сравнително добро име в обществото", посочват от прокуратурата. Същият е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 216, ал.1 от НК и му е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция в размер на 1000 лв". 

Стрелбата е извършена със законно притежавано огнестрелно оръжие. При извършеното претърсване на неговия дом са намерени и иззети около 700 незаконно притежавани патрони.

Направил е пълни самопризнания. Като мотив за стрелбата е посочил отбелязване настъпването на Новата година и използваните и от други хора в този момент пиротехнически изделия. На същият предстои да бъде назначена психиатрична експертиза.

Предстои също извършителят да бъде привлечен като обвиняем и за престъпление по чл.338 от НК във връзка с незаконно притежаваните боеприпаси, допълват от прокуратурата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини