Хванаха съдията на Октопода пиян в работно време

  • 27 февруари 2012 06:11

  • 4894
  • 3
Хванаха съдията на Октопода пиян в работно време
©

Соченият за съдия на Октопода Веселин Пенгезов, който наскоро скандално бе възстановен на поста председател на Софийския апелативен съд, пие в работно време. Това показа разследване на Нова телевизия.

Журналисти под прикритие успели да снимат магистрата как няколко поредни дни обядва в луксозни кръчми край Съдебната палата в столицата. Докато се храни, съдията изпива всеки ден едно и също солидно количество алкохол – по 1-2 големи ракии, последвани от 2 бутилки вино или няколко бири. Скандалните кадри показват още, че след като се почерпи порядъчно, Пенгезов се запътва към работното си място, без да се притеснява, че е прекалил с алкохола.

За да дадат шанс на магистрата да обясни поведението си и да докаже какво количество напитки е употребил, журналистите се опитват да говорят с Пенгезов на излизане от кръчмата. Със себе си те носят и дрегер, но магистратът категорично отказва да се тества с него. „Честта” на съдията от Октопода пък е бранена от група сервитьори в заведението, които дори скачат на бой на разследващия екип. Заради тези хулигански прояви двама от тях изкарват 24 часа в ареста на 4-о РПУ в София.

Пред „Монитор” шефът на етичната комисия на Висшия съдебен съвет Цони Цонев обясни, че не е гледал скандалните кадри, но още днес те ще бъдат изискани от медията.

„Всеки случай е много индивидуален, но етичният кодекс на магистрата не позволява той да върши работата си в неадекватно състояние”, обясни Цонев. Той допълни, че проверката ще приключи в рамките на седмица и ще се вземе решение дали да се образува дисциплинарно производство срещу Пенгезов. Най-вероятно обаче съдията ще бъде извикан да даде обяснения пред ВСС.

Това не е първата изцепка на Пенгезов. Още със стъпването си на поста шеф на апелативния съд той предизвика скандал. Магистратът шокира обществото, след като реши да отпразнува 50-ия си юбилей с пищен купон в деня на национален траур за загиналите при тежката катастрофа край местността Бакаджика. По-късно пък беше дисциплинарно уволнен заради това, че дъщеря му Анна е придобила голям парцел в Приморско като крайно нуждаеща се. След обжалване пред ВАС обаче Пенгезов беше възстановен в съдебната власт.

Сред скандалите около магистрата са и връзките му с Алексей Петров-Трактора. Те бяха запечатани от СРС-та през 2010 г. Тогава в разговор между финансиста на Октопода Николай Велков и Пламен Стоянов-Големия Дамбовец излезе информацията, че Пенгезов е получил поста си шеф на САС благодарение на ходатайството на Трактора, който по това време беше съветник в ДАНС.

Преди повече от година в родното ФБР беше подаден сигнал, че е платена шестцифрена сума за свободата на дясната ръка на Трактора - Антон Петров-Хамстера. Силовакът на Наглите и на Октопода два пъти бе освободен под гаранция отново от състав на ръководения от Пенгезов апелативен съд. Миналата година пък друг състав на САС извади от килията Трактора, като го пусна под домашен арест.

Преди да оглави едно от най-ключовите съдилища в страната, Пенгезов бе шеф на единствения у нас Военноапелативен съд. Преди няколко месеца стана ясно, че Пенгезов е даден на прокурор заради злоупотреба със 700 000 лв. по оперативна програма „Административен капацитет”.

Последвайте канала на

4894 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Петър

2012.07.14 | 00:06

3
ТОЗИ ПЛАЧИ ЗА УВОЛНЕНИЕ !!! НО ТРЯБВА ПЪРВО ДА ИЗТРЕЗНЕЕ !!!
777

2012.03.03 | 08:40

2
Eto takiva sa sadiite v Balgariq.I vcera s nai golqmata si naglost po edna ot televiziite ce mojelo da hodi na rabota piqn ,zaviselo ot nego kak se cuvstval.Togava po tozi kriterii da razreshqt i na shofiorite da karat po tqhno usmotrenie.Tova bese nai tapoto izkazvane.No zasto li se ucudvame te negovite hora sa go opravdali po vsicki dela i to znakovi osobenno za kurvenskata i mafiotska dasterq,predstavetesi zakakvo stava duma.TOVA E STRANATA NA BOKO BORISOV I KOMPANIQ /MAFIQ/.
АБВ

2012.03.03 | 08:40

1
Научи се да пишеш на български,знаем, че можеш да пишеш на маймунски.

Добави коментар

Водещи новини