Бивш здравен министър осъди държавата за 100 000 лева

Бившият здравен министър Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко може да получи 100 000 лв. обезщетение от прокуратурата заради неуспешния съдебен процес срещу него по повод доставките на ваксини "Тамифлу", съобщава правният сайт "Лекс".

Първоинстанционният Софийски градски съд е уважил иска му в цялост заради претърпените неимуществени вреди върху кариерата му вследствие на обвинението за неизгодна сделка за спешна доставка на противогрипни ваксини. Бившият министър от първото правителство на ГЕРБ беше оправдан напълно, като съдът прие, че той е действал оправдано в ситуацията на епидемична криза.

От решението на СГС става ясно, че Нанев е решил да емигрира във Франция след края на процеса "защото не можел да стои на място, където постоянно да обяснява, че не е престъпник". Близките му, които са свидетелствали пред съда, посочват, че медийното отразяване на обвинението срещу него е било непропорционално по-масово от съобщенията за оправдателната му присъда.

Съдът е взел предвид и фактът, че майката на бившия здравен министър е починала по време на процеса след влошаване на болестното й състояние, за което Нанев се чувствал отговорен. Втората подсъдима по делото "Тамифлу" Димитринка Николова (бивш ръководител на дирекция "Бюджет и финанси" в Министерството на здравеопазването) също почина от рак по време на съдебния процес, като Нанев е преживял тежко и нейната загуба.

"Обвинението е свързано с действия, които министърът е предприел в ситуация на криза за предотвратяване на последиците на епидемия на територията на Република България, които видно от мотивите на оправдателната присъда са били съобразени с извънредна ситуация за предотвратяване на тежки последици за населението. Тези действия вместо да бъдат оценени като положителни за гражданите на Република България са станали повод за повдигане на незаконно обвинение", се казва в мотивите на СГС по повод присъждането на обезщетение за претърпени вреди от страна на Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко.

Решението вече е обжалвано от прокуратурата пред Апелативния съд. Ако делото приключи окончателно в негова полза, това ще е вторият случай на значително обезщетение за несправедливо обвинен бивш министър - след Николай Цонев, който също осъди прокуратурата за 100 000 лв. преди няколко месеца.

Коментари

 1. 2018.12.31 | 17:12

  МЕДИИТЕ! ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО! ТЕ МОГАТ ДА ВДИГНАТ ЧОВЕК НА ПИЕДЕСТАЛ, МОГАТ И ДА ГО НАКАРАТ ДА ГАЗИ В КАЛ! ТЕ МОГАТ ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВА И ДА ИЗБИРАТ НОВИ! ТЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ЕДНА ДЪРЖАВА ВЕЛИКА, НО МОГАТ И ДА Я ЗАЛИЧАТ ОТ КАРТАТА! ТЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СА ГЛАСЪТ НА НАРОДА! А ПРИ НАС СА ПРОСТО ПРОДАЖНИ МЕКЕРЕТА!

  1. 2018.12.31 | 17:59

   Надежда Дойчева - msbrico настоящ служител 29.11.2013 Здравейте, Бих искала, да споделя и аз от опит какво се случва във фирма Хенди Тел. Аз лично, работя от 5 години в КО(Корпоративен отдел),

  2. 2018.12.31 | 17:58

   Headphone

 2. 2018.12.31 | 16:54

  Айде роби плащайте 100 хилки

 3. 2018.12.31 | 16:31

  Министър от Герб, има си хас да не изцеди държавата си,малко са му 100 000,съдът да му даде 200 000лв.нали и съдът е на ГЕРБ и Бойко!

 4. 2018.12.31 | 16:30

  Докато Цв.Цв.е баш кадията на държавата, наричана поради незнайни причини от простолюдието Тиквуния ,много "почтени" и ЕнтЕлегентни СДС-ари и Герберасе ще се разхождат на свобода и ще доят данъкоплатците,а някои от тях ще имат - кой пет,кой шест апартамента в столицата на полит-разврата!

 5. 2018.12.31 | 15:53

  Няма да се притесняваш, тука и да се изпърдиш в метрото никой нищо няма да ти каже

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет