Емануил Йорданов: Създаде се практика задържаните да се принуждават да правят самопризнания в последните дни

  • 21 декември 2018 08:16

  • 1432
  • 1
Емануил Йорданов: Създаде се практика задържаните да се принуждават да правят самопризнания в последните дни
©

Възможно е да се случи нещо спонтанно и бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова да останат в ареста. В последните дни се създаде практика задържаните да се принуждават да правят самопризнания, да сключват споразумения. Това, което прави прокуратурата ни принуждава да съдим България. Това каза Емануил Йорданов, който е адвокат на Биляна Петрова, в ефира на БТВ.

Според него причината прокуратурата да иска оставането на Иванчева и Петрова в ареста, е че по делото не е работено добре от страна на обвинението и липсват доказателства.

Относно информацията, че Биляна Петрова била заплашвана, нейният защитник каза, че тя е била под психически натиск. "Заплашвана е, че когато отиде в затвора ще бъде сред лоши хора. Причината за заплахите към Петрова от страна на разследващите е да каже, че Иванчева и искала и получила подкуп. В момента здравето им се разбива последователно", заяви Емануил Йорданов.

Емануил Йорданов коментира и здравословното състояние на бившия кмет на Галиче, който в ареста бе на носилка, а навън бе сниман в ресторант. "Здравословното състояние на Иванчева и Петрова не е основният аргумент. Законът изисква най-тежката мярка да се взима при опасност да се укрият или извършат нови престъпления. Какво е престъплението, което двете ще извършат, ако не са в ареста", запита бившият вътрешен министър.

"Има няколко съдебни акта, в които се казва - категорично липсват данни за това, че двете ще се укрият", припомни той. Йорданов заяви, че вещите лица могат да бъдат осъдени, ако пишат фалшиви становища.

Относно разрешенията за посещение на лекар или друга причина да се излезе от домашния арест, Йорданов каза, че в искането маршрут не се сочи никога, когато се искат подобни посещения на хората под домашен арест. "По-прецизно е да има часове на посещение. Случаят с Ценко Чоков се хиперболизира - той е отишъл някъде, минава през ресторанта, пие една студена вода - в прекия и в преносния смисъл, и се прибира", каза Емануил Йорданов.

На въпрос, защо Иванчева и Петрова може да бъдат под домашен арест с електронни гривни, Йорданов обясни, че Министерството на правосъдието дълго се мъчеше да мине през процедурите, които до доведат до ползване на тези съоръжения.

Запитан за тайните арести, които позволяват близките на задържания да не бъдат уведомявани до 48 часа след задържане на техния близък, Йорданов каза, че по тези промени в законите трябва да работят грамотни хора с достатъчно професионален опит. Няма изявен юрист, който да се е съгласил да участва в каквито и да са инициативи на управляващите, допълни Емануил Йорданов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1432 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ау какво изпълзя от канала,седесар-клоун!

2018.12.21 | 09:59

1

Бившият вътрешен министър с прякор м-р Бийн. Преди да бъде назначен за министър,адвокатствал в Кпстендил на групировката ВИС..Мимиии,пак ли се излагаш бе пишман разбирач,колкото беше министър,толкова си и адвокат. Ценко Чоков бил пил една вода набързо. Хахааа Ами гледай интрервюто му,и прецени как така не трябвало да яде час и половина след зъболекара,а бил седна само за 10 мин. Да хапне? Къде е бил този час и половина и не можа ли да се прибере за това време? В къщи храна няма ли? Скрий се бе смешник!

Добави коментар

Водещи новини